Societat 21/11/2016

Jané: "Un radar no pot ser recaptatori. Si n'hi ha, s'han d'analitzar"

El conseller d'Interior ha reclamat novament una reunió de la Junta de Seguretat, que fa vuit anys que no se'n celebra cap

Ara
2 min
Jordi Jané, conseller d'Interior, fent balanç de la revetlla de Sant Joan / Rafa Garrido ACN

Barcelona"Un radar no pot ser recaptatori, i si n'hi ha, s'han d'analitzar", ha assegurat el conseller d'Interior, Jordi Jané, després que l'ARA hagi avançat aquest dilluns les dades de multes i recaptacions dels 233 radars de trànsit de les carreteres catalanes i els 13 de l'Ajuntament de Barcelona. En total, han ingressat 253,7 milions d'euros en multes. Això és més que tot el pressupost que la Generalitat destina al foment de l'activitat econòmica, que inclou turisme, consum i indústria. De mitjana, cada dia 2.245 conductors són sancionats per prémer massa l'accelerador.

En una entrevista a RAC1, Jané ha defensat la funció dels radars com un element dissuasiu per prevenir els accidents de trànsit: "El millor radar és el que no es dispara mai", ha explicat, i ha afegit que caldria pensar també els perills de retirar-ne algun i que "després hi hagués accidents en aquest punt".

El conseller d'Interior ha explicat que el departament té previst instal·lar properament més radars per tram. Es tracta dels dispositius que mesuren la velocitat mitjana del conductor entre un punt quilomètric i un altre. Jané ha explicat que tot i un inici d'any negre a les carreteres –per la vintena de víctimes mortals que es van registrar en l'accident d'un autocar a Freginals i del sinistre múltiple de Pont de Molins–, les dades indicaven que fins a mitjans de novembre, el nombre de morts a les carreteres catalanes ha caigut un 16% en comparació amb el 2015 i, si les dades es comparen amb el 2010, un 40%.

Jané també ha descartat augmentar el límit de velocitat a les autopistes catalanes i passar de 120 a 130 km/h: "Jo inicialment n'era partidari, però ara he canviat d'opinió. En aquests moments el missatge que es podria percebre és que es pot córrer més, i això no seria convenient", ha raonat.

Catalunya radar a radar, el mapa interactiu"Els Mossos han de participar a les reunions de terrorisme"

El conseller d'Interior també ha explicat que s'ha posat en contacte amb el nou ministre del ram, Juan Ignacio Zoido, per reclamar-li que es celebri una vegada per totes una nova reunió de la Junta de Seguretat, que fa vuit anys que no se'n celebra cap. Per a Jané, es tracta d'una eina clau perquè els Mossos d'Esquadra puguin "tenir accés a les bases de dades i la informació" que es treballa a nivell internacional sobre amenaces com ara el terrorisme jihadista: "L'Estatut obliga que els Mossos hi estiguin presents", ha recordat.

Jané ha explicat que fins ara l'anterior ministre, Jorge Fernández Díaz, li havia dit que la reunió no es podia celebrar mentre el govern estigués en funcions. Tot i això, assegura que Zoido ha mostrat "la millor de les predisposicions" per convocar-la, sense entrar en més detall.

Actualment els Mossos desplegats a Barcelona dediquen un 40% de les hores de feina a fer vigilància preventiva contra eventuals atacs terroristes. Jané ha destacat que un dels perills actualment és el retorn dels combatents desplaçats a territoris fins ara controlats per Daeix, així com la radicalització, que cada vegada afecta persones més joves.

stats