Societat 08/12/2014

La casa Joan Maragall, un retorn a la vida burgesa de fa 100 anys

L'antiga residència de Maragall, a més de guardar el fons documental de la família, s’ha convertit en una casa-museu

Ara
2 min

BarcelonaJoan Maragall va viure els últims anys de la seva vida al carrer d’Alfons XII, 79. Actualment, s’hi guarda el fons documental que la família va cedir a la Biblioteca de Catalunya amb manuscrits, articles i cartes del poeta. Però a més, l’antiga residència de Maragall s’ha convertit en una casa-museu que mostra com era una llar burgesa de principis del segle XX.

L’Arxiu Joan Maragall, que gestiona la Biblioteca de Catalunya, és un centre de documentació al servei dels investigadors i estudiosos, que reuneix un important fons documental sobre la figura i l’obra del poeta i el Modernisme.

Va ser la seva dona, Clara Noble, qui poc després de la mort de Maragall, l’any 1911, va començar a recopilar el seu llegat. “Va fer una feina enorme! Fins i tot va contactar amb la gent amb què Joan Maragall es va cartejar, que eren molts, per recuperar la correspondència i guardar-la a l’Arxiu”, explica la seva directora, Ester Vilar. Gràcies a això, ara l’Arxiu guarda més d’un miler de cartes del poeta.

Una casa – museu

Però l’Arxiu Joan Maragall també és una casa – museu que manté moltes de les habitacions tal qual eren fa 100 anys. D’aquesta manera la residència de Maragall s’ha convertit en un exemple de casa burgesa de finals del segle XIX i principis del XX. S’hi manté la sala noble, on la burgesia rebia als convidats, el despatx on Maragall rebia les visites d’altres intel·lectuals i escriptors de l’època i un parell de dormitoris.

El menjador és una de les sales més impressionants de la casa. Cada dia, a les cinc de la tarda, es prenia el té. Un costum que Clara Noble, de família anglesa, havia importat a la família. Els acompanyaven amics o altres familiars i el poeta acostumava a delectar els convidats amb un concert de piano.

Al menjador també s’hi guarda la biblioteca personal del poeta. Vilar destaca que “hi ha molts llibres que tenen molt d’interès pels estudiosos perquè acostumen a estar anotats i, a més, els permet resseguir quines influències havia rebut depenent del que havia llegit.” D’entre tots els llibres de la biblioteca personal del poeta hi destaca una col·lecció completa de les obres de Goethe, un regal que es va fer a sí mateix en acabar la carrera de dret.

La casa – museu de Joan Maragall es pot visitar prèvia sol·licitud. També s’hi organitzen visites escolars i un espectacle teatral construït a través dels seus articles, poemes i correspondència. Les representacions es fan cada primer dilluns de mes.

stats