Societat 14/02/2014

El cuiner Joan Roca apadrina el primer grau de ciències culinàries i gastronòmiques

La UB, la UPC i la fundació Alícia impulsen els estudis que començaran el curs 2014-2015

Ara/efe
2 min

BarcelonaEl cuiner Joan Roca, xef del Celler de Can Roca, guardonat com el millor restaurant del món, ha apadrinat aquest divendres el grau interuniversitari de ciències culinàries i gastronòmiques, el primer de Catalunya, que impartiran la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L'estudiant comptarà amb quatre campus especialitzats en agroalimentació, nutrició i salut, tecnologia dels aliments, turisme i hoteleria, i amb el treball acadèmic de la "Bullipèdia" de Ferran Adrià.

A més, tindran una formació vinculada amb l'empresa i amb professionals del sector, i podran especialitzar-se en direcció d'alta cuina i innovació gastronòmica o direcció culinària i innovació en la indústria culinària.

Els estudis dedicaran també una especial atenció a la restauració comercial i col·lectiva, en la indústria alimentària i en el turisme.

El nou grau completa el recorregut acadèmic en l'àmbit culinari i gastronòmic a Catalunya, on actualment hi ha la formació de grau mitjà i superior, a més de màsters.

El grau interuniversitari de ciències culinàries i gastronòmiques, que acollirà 60 alumnes cada curs, tindrà una durada de quatre anys i començarà el curs 2014-2015. Múrcia i Arrasate ja duen a terme graus similars. "Cal aprofitar la visibilitat mundial de la cuina catalana per consolidar la seva posició en l'àmbit internacional", ha destacat el cuiner Joan Roca. El xef ha insistit en el seu compromís amb la cuina, a la qual considera que se li ha de donar "el pes que es mereix", i a instruir nous cuiners "molt més formats que nosaltres".

Davant la impossibilitat d'afegir nous títols universitaris amb subvenció pública, els responsables del nou grau han assegurat que els estudis tindran un preu que correspondrà a "la part baixa dels preus dels estudis privats", però no han volgut concretar una xifra, ja que el nou grau encara s'està tramitant.

A la presentació del nou grau hi han assistit representants d'alguns dels restaurants més importants del panorama culinari català, com els germans Torres, del restaurant Dos Cielos, Carles Abellán, del restaurant Comerç 24, Fina Puigdevall, del restaurant Les Cols, o Albert Raurich, del restaurant Dos Palillos, entre d'altres.

Les universitats i centres promotors de la incorporació dels estudis culinaris i gastronòmics a la universitat desenvolupen activitats i projectes de recerca i desenvolupament en àmbits generals de l'agroalimentació, la indústria alimentària, el turisme, l'hostaleria i la gastronomia.

stats