Societat 31/07/2017

Juana Rivas: el cas d'una mare fugida amb els seus fills per no entregar-los a l'exmarit

El pare, condemnat el 2009 per haver-la maltractat, havia amenaçat amb denunciar-la per segrest però ara diu que estaria disposat a una custòdia compartida

Ara
2 min
Advocat de Juana Rivas sortint del Tribunal Constitucional

BarcelonaEl cas de Juana Rivas i la batalla per no entregar els seus fills a l'exmarit continua obert una setmana després d'esclatar a Granada. La dona fa sis dies que està desapareguda amb els dos menors quan dimecres passat no comparèixer dimecres passat quan els havia d'entregar al pare per ordre judicial. Es dona el cas que el marit, resident a Itàlia, el va denunciar per maltractament el 2009 i va ser condemnat per lesions contra Rivas. La dona el va tornar a denunciar pel mateix motiu el juliol del 2016.

El periple de Juana Rivas arrenca justament després que denunciés al seu marit l'estiu passat per violència masclista i marxés amb els seus dos fills d'Itàlia, on residien els quatre, cap a Espanya. Fa uns dies, per ordre d'un jutge, Juana havia d'entregar els dos menors, d'onze i tres anys, al seu pare després d'haver-se'ls endut sense permís. Però la dona no es va presentar a la cita i des de llavors ningú sap on és.

Els seus advocats han dut aquest dilluns el cas al Tribunal Constitucional (TC), sol·licitant un recurs d'empara que, de moment, els ha estat denegat. L'Alt Tribunal considera que no s'han esgotat totes les possibilitats existents en la via judicial prèvia. Els advocats sol·licitaven que prevalgués "l'interès superior del menor" per suspendre l'ordre judicial que l'obligava a entregar els seus fills al pare.

Hi ha un precedent del cas similar de Desiré Vicente, en què per primera vegada el TC es va pronunciar en un cas d'aquest estil ara fa dos anys. En aquella ocasió, el tribunal va donar la raó a la mare i va suspendre cautelarment la mesura que l'obligava a entregar la filla al seu pare, resident a Suïssa.

Pel que fa al pare dels fills de Rivas, Francesco Arcuri, es mostra disposat a negociar una custòdia compartida entre Itàlia i Espanya. L'entorn de la mare, però, ho ha rebutjat. A més, el jutjat de primera instància de Granada que porta el cas va denegar aplicar mesures cautelars contra Rivas, com va sol·licitar l'home per no presentar-se a entregar els fills.

stats