Violència masclista

Juliol negre en violència masclista: 8 dones assassinades, 3 de menys de 30 anys

El ministeri alerta pels discursos negacionistes i el seu impacte entre els més joves

3 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, en la reunió del comitè de crisi

MadridMes de juliol negre en crims masclistes: fins a vuit dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles a tot l'Estat. En total, la xifra puja fins a 31 víctimes durant tot aquest 2023 i 1.215 des del 2003, quan es van començar a recollir dades, segons les xifres oficials del ministeri d'Igualtat. Aquest recompte encara no inclou l'última dona de 22 anys assassinada a mans de la seva parella aquest dilluns a Utrera (Sevilla). A Catalunya, només aquesta última setmana hi ha hagut dues noves víctimes per violència de gènere que fan elevar la xifra fins a nou dones mortes aquest any. Davant d'aquest increment de casos, el ministeri d'Igualtat ha reunit aquest dimarts el comitè de crisi sobre la violència masclista i la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha fet una crida a "rebutjar" qualsevol violència masclista: "Salva vides". Rosell, a més, també ha alertat d'una dada: tres de les vuit dones assassinades eren menors de trenta anys.

Rosell ha admès que en els mesos d'estiu és quan hi ha un repunt de crims masclistes i ha posat d'exemple els mesos de juliol del 2010 i el 2019, quan van ser assassinades 10 dones, o de l'any 2015, quan hi va haver 9 víctimes. "L'estiu és una època especialment compromesa i hem d'estar alerta davant la violència de gènere extrema", ha advertit en una compareixença sense preguntes després de la reunió del comitè de crisi. Malgrat que l'últim cas d'Utrera encara no s'ha confirmat oficialment com a crim masclista, en la reunió d'aquest matí s'ha analitzat igualment el cas.

En total, de les vuit dones mortes, només una havia presentat denúncia prèvia. Per això, Rosell ha insistit en demanar a l'entorn de les víctimes que prenguin la iniciativa quan detectin algun senyal, perquè moltes vegades les mateixes dones no "estan en condicions" de denunciar. "El silenci de l'entorn pot ser còmplice i encobridor", ha avisat. A banda, la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere també ha fet una crida a les institucions perquè siguin "proactives" a l'hora de detectar qualsevol cas abans no sigui massa tard. En aquest sentit, ha insistit en la importància dels punts violeta, per exemple, i ha recordat que el telèfon 016 està actiu les 24 hores del dia.

Contrarestar missatges negacionistes

Dels últims vuit casos d'aquest mes de juliol, tres de les víctimes no arribaven als 30 anys. Davant d'aquesta dada, Rosell ha volgut posar el focus en els missatges que reben els joves i ha demanat que no siguin de "relativització de les violències masclistes i molt menys de negacionisme". "Violència no és només un assassinat, agressió sexual no és només una violació grupal amb ferides i sang", ha advertit. Per això, ha remarcat que, a banda de les institucions, la ciutadania ha de "demostrar que no hi ha tolerància davant cap tipus de violència de gènere". Tot i admetre el problema "sistèmic i social" que és encara la violència masclista, Rosell ha assegurat que la seva resolució va cap a "millor" perquè cada vegada hi ha "menys víctimes assassinades i més denúncies".

La d'aquest dimarts és la quarta reunió del comitè de crisi que convoca el ministeri que pilota Irene Montero, en què també participen els ministeris de Justícia i de l'Interior, a més de la Fiscalia i representants de les comunitats autònomes. Igualtat reuneix aquest tipus de comitè quan hi ha "una alta concentració" d'assassinats masclistes –cinc o més– o davant d'aquells feminicidis envoltats de circumstàncies "d'especial rellevància". L'última vegada que es va celebrar va ser al mes de maig, quan van ser assassinades cinc dones. El desembre i el gener també van ser mesos negres, perquè es van comptabilitzar fins a vuit i onze feminicidis, respectivament.

stats