Publicitat
Publicitat

El Sistema Solar podria haver expulsat un cinquè planeta gegant com Júpiter cap a l'espai exterior

Segons publica 'Astrophysical Journal Letters', el planeta es va situar massa a prop de Júpiter i va ser repel·lit cap a fora del nostre sistema a 322.000 quilòmetres per hora fa uns 4 milions d'anys

Un article publicat recentment a Astrophysical Journal Letters sosté que el Sistema Solar va començar la seva formació amb cinc planetes gegants i no només amb els quatre que actualment té, i que tenen un gran volum. Segons explica David Nesvorny a Daily Science, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú tenien un "germà" de la seva mateixa mida en el orígens del Sistema Solar. No obstant això, aquest cinquè gegant es va situar molt prop de Júpiter (o Júpiter massa prop seu) i, llavors, aquest hipotètic cinquè planeta va ser rebotat a 322.000 quilòmetres per hora cap a l'exterior del Sistema Solar. "Després de 4 milions d'anys," diu Nesvorny, autor principal de la investigació a l'Institut d'Investigació del Sud-oest (Colorado), que "és probable que sigui bastant lluny".

L'evidència o no d'aquest planeta depèn de les simulacions complexes per ordinador que es facin per tractar de reproduir els orígens del Sistema Solar. El 2005 , a un grup d'astrònoms planetaris se li va ocórrer una idea que va funcionar bastant : el model de Niça. D' acord amb aquest model, els quatre planetes gegants que encara conservem eren molt més a prop entre ells del que ho estan ara . La seva teoria afirma que a causa de milions de petits impactes de cometes i asteroides Júpiter va acabar movent-se cap a l'interior, cosa que va fer que els altres tres es desplacessin amb ell i l'altre sortís impulsat cap a l'exterior de l'espai.

La idea del planeta gegant perdut havia estat present entre alguns científics anteriorment, tot i qe no era majoritària. Per això, ara, amb les simulacions que ha fet el grup d'investigadors que lidera Nesvorny, l'investigador assegura que no s'esmenten " ni tan sols de passada en molts diaris". Concretament, el que ha fet Nesvorny és afegir el cinquè planeta a les seves simulacions, cosa que ha observat que funciona i que confirmaria que el planeta, ara extrasolar, va ser llançat al buit en l'espai i que aquest  sacrifici de la grandària de Neptú va servir per mantenir la Terra fora de cap risc , ja que així s'evitava qualsevol col·lisió.

De fet, el que va succeir aquí ha pogut ocórrer també en altres sistemes solars abans. L a primavera passada es va detectar un planeta com 10 vegades J úpiter vagant per les profunditats de la Via Làctia . " No hi ha res misteriós en aquest fet físicament " , va dir David Stevenson respecte a aquell descobriment.

Més continguts de