Societat 13/01/2019

El TSJC ordena enderrocar l’ampliació de La Rotonda

L'Associació La Rotonda celebra la sentència i demana a l'Ajuntament que actuï per complir-la

Natàlia Vila
2 min
Façana de La Rotonda durant la renovació.

BarcelonaRevés judicial per a la constructora Núñez i Navarro. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar ahir la raó a les plataformes veïnals i obliga la constructora que va tirar endavant la restauració i ampliació de l’emblemàtic edifici de La Rotonda, a Barcelona, a enderrocar-ne una part. Els magistrats consideren que les obres que han dut a terme vulneren el pla especial de patrimoni arquitectònic, històric i artístic de la ciutat.

D’aquesta manera, la resolució judicial declara nul·la bona part del pla de millora que estava realitzant la constructora sobre aquest conegut edifici modernista d’Adolf Ruiz Casamitjana a l’avinguda del Tibidabo, just al davant de la plaça de Kennedy. A més, el tribunal també ha tombat la llicència d’obres que va concedir el consistori el 2011 i que va permetre iniciar aquesta polèmica reforma.

La sentència també recorda que, per les característiques d’ubicació d’aquest edifici emblemàtic, el bloc només pot constar de planta baixa i cinc pisos. I l’última planta construïda suposava ja el sisè pis d’aquesta estructura. Com a conseqüència, el TSJC n’ordena l’enderroc.

La contundència de la resolució és un fort revés per a la constructora, però el cert és que la sentència no és ferma i tant Núñez i Navarro com l’Ajuntament tenen 20 dies per presentar un nou recurs. Malgrat això, l’Associació La Rotonda considera que serà molt difícil contradir tots els arguments judicials. “El TSJC ha argumentat amb molt de detall i ha entrat al fons de la qüestió en la seva resolució i els nostres advocats consideren que serà molt difícil que algun altre estament contradigui aquesta resolució”, explica la portaveu dels veïns, Àngels Garcia, que afegeix: “Tot i això, donem per fet que la constructora presentarà el recurs, encara que sigui per guanyar temps, però després de gairebé deu anys de lluita això ja no ens espanta”, va assegurar ahir Garcia a l’ARA.

Aquesta associació avança que ara demanarà una reunió amb l’Ajuntament de Barcelona per “comentar la sentència”. “Volem saber si el govern municipal també pensa tornar a recórrer, com ha passat fins ara, o si aquesta vegada acataran i propiciaran que es tiri endavant l’enderroc”, manté Garcia.

Protecció del patrimoni

La portaveu de l’associació de veïns celebrava ahir haver guanyat la batalla contra una gran constructora. “Ha sigut molt de temps de lluita veïnal molt complicada i creiem que aquesta sentència és una bomba pel que representa en la protecció del patrimoni tant de la ciutat de Barcelona com, de rebot, de molts altres municipis”, reconeix Garcia.

El cert és que aquesta remodelació i ampliació no és la primera obra polèmica a què s’enfronta Núñez i Navarro. En el seu historial, la constructora també hi té l’enderrocament de la Casa Trinxet, de Puig i Cadafalch, i, si els veïns no s’hi haguessin oposat, també haurien sentenciat la Casa Golferichs. Malgrat tot, la constructora assegura que en les tres últimes dècades s’ha especialitzat en la rehabilitació d’edificis històrics.

stats