Societat 27/05/2016

La Justícia obliga a reobrir el cas de l'accident de l'Alvia de Santiago

L'Audiència Provincial de La Corunya ha ordenat reobrir la instrucció per esclarir deficiències a la seguretat de la via exposades per les proves pericials

Efe
1 min
La part del davant del tren del descarrilament del tren Alvia a Santiago de Compostel·la, a Galícia / EFEs

La CorunyaL'Audiència de La Corunya ha ordenat reobrir la instrucció iniciada per l'accident d'un tren Alvia a Santiago de Compostel·la perquè se segueixin investigant diversos fets exposats per les proves pericials i que incidien en deficiències de seguretat a la via, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Galícia. L'Audiència ha estimat així diversos recursos d'apel·lació interposats contra l'auto que va posar fi a la instrucció del cas, que va tancar-se amb el maquinista del convoi, Francisco José Garzón, com a únic imputat del sinistre que el 24 de juliol de 2013 es va cobrar la vida de 80 persones i va deixar més de 150 ferits.

El magistrat Andrés Lago ha demanat ratificar i aclarir diversos informes pericials. Un d'ells fa referència a si hi havia "la necessitat d'avaluar el risc de perill concretament existent a la corba on es va produir l'accident", la revisió de la qual hauria pogut evitar-lo. Una altra qüestió que demana revisar és el fet que es traslladés el risc de la conducció al maquinista o a Renfe. Per a l'Audiència, "existeixen indicis que el mètode aplicat per ADIF, tant com per pauta general com en el cas investigat, presenta carències", que van "transferir-se al personal de Renfe sense avaluar-ho ni adoptar mesures per comprovar que el risc es mantenia a nivells tolerables".

El maquinista del tren, Francisco José Garzón, va ser l'únic imputat per l'accident, que va eximir de responsabilitats a tots els càrrecs i tècnics d'Adif.

stats