Societat 05/11/2013

Desimputen tots els càrrecs i tècnics d'Adif pel descarrilament de Santiago

L'Audiència de la Corunya retira la imputació de 22 treballadors de l'ens públic. Ara només queda imputat el maquinista del tren accidentat, en què van morir 79 persones

Agències
2 min
Els serveis d'emergències treballen per rescatar les víctimes del descarrilament d'un tren Alvia a Galícia / REUTERS

SantiagoL'Audiència de la Corunya ha desimputat aquest dimarts tots els càrrecs i tècnics d'Adif per l'accident ferroviari de Santiago de Compostel·la del passat 24 de juliol, en què van morir 79 persones.

El tribunal ja va retirar ahir la imputació de cinc tècnics de seguretat i aquest dimarts ho ha fet amb els integrants del consell d'administració i els tres últims presidents d'Adif, un total de 22 persones. Entre les persones desimputades figura l'actual president d'Adif, Gonzalo Ferre, i el seu predecessor en el càrrec, Enrique Verdeguer, així com el president de Renfe, Julio Gómez-Pomar, en la seva condició de vocal del consell d'Adif.

Després de la decisió d'aquest dimarts, només queda imputat el maquinista del tren accidentat, a qui s'atribueixen 79 delictes d'homicidi i múltiples delictes de lesions, tots per imprudència professional.

En la interlocutòria emesa avui, el tribunal argumenta que aquestes imputacions es basaven en el fet que delegar exclusivament en el conductor el control del compliment de la reducció de velocitat de 200 a 80 km/hora a la corba d'A Grandeira va suposar una infracció per part dels responsables de la seguretat en la circulació.

El jutge Aláez, titular del jutjat d'instrucció 3 de Santiago, assenyalava en la seva interlocutòria que, com que la circulació es regia pel sistema ASFA i davant el risc que suposava la corba on va tenir lloc l'accident, s'haurien d'haver establert mesures per evitar un error humà en l'observança de les velocitats màximes establertes.

L'Audiència sosté que no hi ha suport documental ni pericial, amb les dades aportades fins al moment per la investigació, que demostri suposades infraccions de la normativa relativa a la senyalització.

Per tant, no existeix una "aparença de criminalitat" que pugui determinar una "indiciària atribució de responsabilitats penals" als imputats, segons assenyala l'escrit del tribunal.

stats