Tribunals
Societat 29/07/2021

Primer revés judicial a l'ús del Certificat Covid per accedir als locals

El TSJ de les Canàries suspèn el mecanisme perquè considera que pot vulnerar drets fonamentals

2 min
Un membre de la tripulació d'un vaixell revisant uns Certificats Covid en una imatge cedida per la Comissió Europea

BarcelonaPrimer revés judicial a l'Estat a l'ús del Certificat Covid com un mecanisme per regular l'aforament dels locals. Algunes comunitats autònomes, entre elles les Canàries, havien començat a aplicar la mesura, seguint l'exemple d'altres països, com Portugal, Itàlia i França. Però el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha acceptat un recurs de la patronal de l'hostaleria i ha suspès provisionalment la mesura perquè entén que pot vulnerar drets fonamentals.

El govern canari utilitzava des de dilluns passat el certificat per regular l'accés a bars, restaurants, gimnasos, cinemes, teatres, auditoris i espais culturals. Si la persona disposava del certificat que acreditava que estava vacunada, hi podia entrar; si no, en quedava exclosa.

La resolució judicial no entra en el fons de la qüestió, sinó que es limita a acceptar el recurs de la patronal. Però sí que apunta per on poden anar els trets del pronunciament final. D'una banda, els magistrats recorden que la vacunació no és obligatòria a Espanya. De l'altra, asseguren que el mecanisme pot vulnerar el dret fonamental a la intimitat i a la confidencialitat de les dades sanitàries de la ciutadania i arribar a convertir els restauradors o el personal d'equipaments culturals i esportius en "controladors de la salut pública". Malgrat tot, el govern canari té ara tres dies per defensar legalment la mesura i després els magistrats prendran una decisió final.

Pensat només per als viatges

Aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja va posar en dubte “l’empara” legal que podia tenir el mecanisme. “Els usos que estan regulats són els que permet Europa”, va dir la ministra, que va insistir que la mateixa Unió Europea només preveu l’ús del Certificat Covid per als viatges. Segons Darias, per aplicar el passaport covid a altres usos caldria “adaptar” la regulació per donar-li validesa “jurídica”. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat aquest dijous que l'aplicació del passaport covid com una eina per regular els aforaments pot ser "molt útil", però n'ha tornat a rebutjar la implantació a Catalunya fins que no s'assoleixin nivells de vacunació més alts, perquè si es fa abans podria esdevenir "discriminatori".

Segons les dades del ministeri de Sanitat, un de cada quatre espanyols disposa del passaport covid per poder acreditar el seu nivell de vacunació a l'hora de viatjar. En total s'han emès 1.300.000 Certificats Digitals Covid. França té previst implantar el certificat com a mecanisme per regular els aforaments a restaurants, bars i trens a partir del 9 d'agost, i altres països, com Itàlia i Portugal, estan tirant endavant regulacions semblants.

Sense limitació horària

La resolució del TSJ canari també tomba de manera cautelar els horaris de tancament que havia fixat el govern canari per a la majoria d'establiments i que els obligava a estar tancats entre la mitjanit i les sis del matí. Els magistrats sí que mantenen les restriccions d'aforament a l'interior dels locals, entre el 50% i el 55% de la seva capacitat, en funció de si estan situats en una localitat que estigui al nivell 3 o 4 de l'escala de risc marcada pel govern canari.

stats