Violència sexual
Societat Justícia 16/11/2022

Primer agressor sexual que s'ha beneficiat de la llei del 'només sí és sí' a Catalunya

Els tribunals ja han rebaixat almenys 11 condemnes i han excarcerat 5 persones

3 min
Façana del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya TSJC Barcelona

BarcelonaEnmig d’un degoteig de revisions a la baixa de condemnes a agressors sexuals per l’aplicació de la llei del només sí és sí, a Catalunya hi ha un violador que ja es va beneficiar de la nova norma quan faltaven pocs dies perquè entrés oficialment en vigor. L'Audiència de Barcelona jutjava el Demetrio (nom fictici), cambrer, culturista i veí de Barcelona, el 19 de setembre per haver agredit sexualment tres dones. A l’hora de redactar la sentència, el tribunal va decidir aplicar la nova llei tot i que encara no s’havia implementat –sí que estava publicada al BOE–. Els magistrats admetien que amb l’antic Codi Penal l’acusat s’enfrontaria a una pena d’entre 6 i 12 anys de presó, però la nova norma la reduïa a entre dos i quatre. Finalment, 3 anys i 10 mesos en comptes dels sis anys que haurien sigut amb la legislació que estava a punt de quedar obsoleta.

La sentència es va dictar el 27 de setembre i es tracta de la primera rebaixa a Catalunya deguda a la nova llei. Aquesta setmana, arreu de l'Estat s'han començat a conèixer casos de revisions de condemnes (algunes de fermes) d'agressors sexuals d'acord amb el nou marc legal, una escletxa que el govern espanyol mira ara de resoldre. Una de les primeres sentències es va conèixer aquest dimarts a Madrid, la d'un exprofessor que va abusar de diversos alumnes. Aquest dimecres, però, el degoteig s’ha accentuat: almenys hi ha 11 sentències rebaixades i cinc abusadors que han estat excarcerats, dos dels quals a Palma, un a Ourense i l’altre a Madrid. Les rebaixes de pena també s’han vist a diferents audiències provincials: dues a Madrid, dues a les Balears, dues a Galícia, una a Múrcia i una a Segovia.

L’altra cara de la moneda és la Rioja. L’Audiència Provincial ha revisat 54 sentències i en cap ha dictat rebaixa de la condemna a l'agressor. A Madrid, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, també han arribat desenes de revisions i davant d'això, els presidents de les seves 15 seccions es reuniran el 25 de novembre per “unificar criteris”. 

Tres dones

De moment, a Catalunya l’única sentència rebaixada que ha transcendit és la que afecta el Demetrio. Tres dones el van denunciar, però només va ser condemnat per una agressió. La primera dona, l'Esmeralda (nom fictici), va explicar que un dia l’home es va presentar a casa seva perquè no estaven bé amb la parella, Rebeca (nom fictici). Tot i que les dues dones eren amigues, el Demetrio es va descordar els pantalons i li va mostrar el penis. Això és el que la sentència veu provat, però va absoldre l’acusat perquè les versions dels testimonis i de la denunciant no concordaven.

La segona dona, la Inés (nom fictici), va denunciar que el Demetrio, després de mantenir-hi relacions sexuals consentides, li va pegar amb un bastó i va abusar d’ella analment. La prova principal, però, era una carta de la víctima a l’acusat on es detallaven els fets i el propietari del bar on treballava el Demetrio la va trobar. La va fotografiar sense el seu permís i la va portar a la policia. Com que l'obtenció va ser il·legítima, la prova va ser considerada no vàlida i el Demetrio va ser absolt. 

La sala sí que va considerar provat que l’acusat va violar la Covadonga, una dona de 60 anys. Van quedar perquè ella li ensenyés a ell a cuinar, moment en què la va atacar sexualment i li va provocar unes lesions que van tardar 180 dies a curar-se. Que ell fos culturista i l’edat de la dona són elements que la sala va valorar per demanar més anys de presó, però també van acceptar dos atenuants: que en el moment dels fets el Demetrio estava sota els efectes de la cocaïna i que abans del judici va indemnitzar la víctima.

stats