L’avís d’un 'youtuber' permet detenir a Barcelona un pederasta condemnat

Els Mossos arresten Lluís Gros, amb una pena de 23 anys de presó per abús de menors

3 min
Lluís Gros Martí durant el judici a l'Audiència de Barcelona el setembre del 2019.

BarcelonaFa set mesos, Lluís Gros Martí va quedar amb el youtuber Carles Tamayo perquè volia que li fes un documental sobre la seva vida. Gros tenia una sentència des del setembre del 2019 de l’Audiència de Barcelona que el condemnava a 23 anys i vuit mesos de presó per haver abusat sexualment de diversos menors d’edat entre el 2007 i el 2011, quan treballava de gerent d’un cinema del Masnou. Al judici, i durant tot aquest temps de rodatge, el pederasta sempre ha negat els abusos, tot i que l’octubre de l’any passat el Tribunal Suprem va confirmar la sentència, que va passar a ser ferma. Gros i Tamayo havien avançat en la gravació del documental i aquest matí havien acordat que farien l’última escena, que ha acabat amb la detenció del pederasta.

Tamayo, en una conversa a l’ARA, explica que des de feia pocs dies sabia que s’havia executat la condemna: és a dir, s’havia ordenat la cerca i captura de Gros per complir amb la sentència i ingressar a la presó. Des que s’havia emès aquesta crida per trobar-lo, Gros havia marxat a Tarragona, explica Tamayo, que des d’aleshores només havia aconseguit parlar-hi per telèfon. Al final havia convençut l’home, que ara té 76 anys, per veure’s a Barcelona, on Gros tenia una visita mèdica, i enregistrar la seqüència final. Quan s’han trobat, el youtuber li ha plantejat dues possibilitats per cloure el documental: reconèixer els abusos i demanar perdó a les víctimes o convertir-se en un fugitiu. Segons Tamayo, l’home ha tornat a negar-ho tot i ha entrat a l’hospital, i el youtuber l’ha advertit que trucaria a la policia.

Dit i fet. Tamayo ha avisat els Mossos a les 10.29 h d’aquest matí, però la primera resposta que ha rebut de la policia ha sigut que no tenien cap ordre de detenció contra el pederasta. El youtuber ha insistit, també amb la intervenció d’una advocada, i dues patrulles dels Mossos s’han presentat davant l’hospital, al barri de Vallcarca de Barcelona, però els agents reiteraven que no podien fer res fins que trobessin el document oficial de cerca i captura de Gros. Finalment, cap a les 12.00 h del migdia, els Mossos han arrestat l’home, que en aquesta hora i mitja no havia sortit del centre mèdic. Tal com es pot veure en les imatges que ha gravat el mateix Tamayo, el detingut s’ha oposat a l’actuació policial, ha manifestat que estava malalt i ha insultat el youtuber.

Les imatges enregistrades per Tamayo

Tamayo assegura que el pederasta li havia explicat que tenia un pla de fuga al Marroc o al Brasil i que abans ja havia viatjat diversos cops al Marroc, on preveia arribar en cotxe.

Feina, diners i entrades

L’Audiència de Barcelona va condemnar Gros a més de 23 anys de presó per tres delictes d’abusos sexuals amb penetració i dos de prostitució i corrupció de menors, i a pagar una multa de 8.400 euros i una indemnització de 46.500 euros a les víctimes, que tenien entre 13 i 17 anys quan ho van patir. El pederasta contactava amb els menors oferint-los feina com a repartidors de publicitat del cinema i aprofitava la relació per cometre els abusos. També els proposava pagar-los més diners o els donava entrades per al cinema si mantenien relacions sexuals. Les declaracions de les víctimes i les proves trobades al seu domicili i a la sala del cinema, com ara mostres d’ADN, van demostrar la seva culpabilitat, segons la sentència.

Tamayo explica que coneix Gros des de petit del Masnou i, tot i que li havia perdut la pista, fa més d’un any i mig l’home va començar a trucar-li perquè volia que li fes una entrevista. El pederasta pretenia que investigués el seu cas, i això ha derivat en el documental que el youtuber ha gravat els últims mesos, en què ha pogut comprovar que Gros no mostra cap mena de penediment per les víctimes. Tamayo ara busca finançament o una plataforma per acabar la producció i també fa una crida per trobar més afectats del pederasta. Per a Tamayo, aquest cas evidencia “la impunitat” dels abusadors sexuals des que els denuncien –la primera denúncia que es va posar contra Gros va ser el 2011– fins que entren a presó.

Investigació

Si coneixes alguna història la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats