El jutjat rebutja retirar els equips de respiració dels Bombers tot i les deficiències

Els sindicats volen recórrer la decisió i adverteixen que la plantilla s’exposa “a un nou accident”

2 min
A l'octubre es va fer una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona d'homenatge al bomber mort Joan Liébana.

BarcelonaLes actuacions dels Bombers de la Generalitat continuaran com fins ara: amb els equips de respiració (ERA) que s’ha vist que tenen deficiències. El jutjat ha rebutjat retirar aquest material com volien els sindicats UGT, CCOO, CATAC i CSIF, que van presentar una denúncia en què demanaven, com a mesura cautelar, que s’aturessin els serveis amb els ERA actuals mentre se’n compren de nous. La resposta que han rebut és un revés perquè el jutjat social número 12 de Barcelona no ho veu urgent i manté els equips.

En la interlocutòria, el jutge argumenta que els sindicats no han esgotat la via administrativa perquè encara poden recórrer la decisió del departament d’Empresa i Treball, que també ha descartat paralitzar les tasques amb els ERA. A més, el magistrat qüestiona que els informes aportats sobre els incidents no estan firmats ni s’han ratificat en seu judicial, motiu pel qual considera que es “desconeix” la situació dels equips i els riscos que poden tenir. Per això pensa que és “aventurat” acordar cap mesura cautelar. Els sindicats preveuen presentar un recurs a la decisió del jutge i una querella contra Inspecció de Treball.

El conflicte continua ben encès perquè, tot i que el departament d’Interior s’ha compromès a revisar totes les botelles d’aire comprimit i tots els ERA operatius –així com comprar material extra per poder-ho fer–, els representants dels bombers han recopilat nova informació del mal funcionament dels equips. Els sindicats han accedit a un informe del fabricant MSA, que asseguren que fins ara també se’ls havia amagat, sobre dos incidents del desembre. Segons ha pogut consultar l’ARA, MSA diu que “no pot identificar” com va entrar l’aigua als aparells que regulen l’aire dels ERA i recomana que “s’examinin a fons totes les unitats de la flota” per garantir que no tinguin aigua acumulada o humitat. L’altre fabricant dels equips, Dräger, tampoc sap trobar l’origen del problema.

Segons els sindicats, un bomber de Torroella de Montgrí ha patit les últimes hores el mal funcionament del manòmetre de les botelles d’aire dels ERA –que marca la reserva d’oxigen–, que se li ha congelat, com ja ha passat amb els altres incidents. “La mort d’un bomber o d’una bombera mentre esperem esgotar la via administrativa i les mesures correctores aplicades pel departament d’Interior recaurà directament sobre els seus responsables i sobre el Govern”, han advertit els sindicats en un comunicat, en què han dit que la plantilla s’exposa “a un nou accident” perquè es demora la solució.

Investigació del Síndic de Greuges

Al marge del recorregut que puguin tenir les denúncies al jutjat i a la Fiscalia, el Síndic de Greuges ha anunciat que obre una investigació sobre els incidents dels ERA dels Bombers de la Generalitat. “Podria haver-hi un problema amb els manòmetres de les ampolles i amb els compressors que s'utilitzen per reomplir-les, la qual cosa podria posar en perill la vida i la integritat física dels bombers”, ha avisat el Síndic, que ha demanat informació a Interior.

stats