Tribunals
Societat Justícia 07/06/2023

La disputa per un narcopís a la Barceloneta que gairebé acaba amb un home cremat viu

La Fiscalia demana 22 anys de presó per als quatre atacants i mesures de protecció per a la víctima

3 min
Tres dels acusats d'intentar cremar viu un home per poder fer-se amb un narcopis, aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaEl febrer del 2020, just abans de la pandèmia, uns veïns de la Barceloneta van rescatar un home que s'havia tirat pel balcó d'un pis després que s'hi calés foc. Anava emmordassat i lligat de mans i peus i tenia part del cos cremat perquè havia anat rodolant entre les flames per poder arribar fins a la barana i abocar-s'hi. Darrere d'aquest rescat, però, s'hi amaga la disputa per un narcopís que aquesta setmana es jutja a l'Audiència de Barcelona. La Fiscalia acusa quatre homes d'intentar cremar viu l'ocupant del pis per quedar-se amb l'habitatge i convertir-lo en un punt de venda i consum de droga. Demana per a tots quatre 22 anys de presó.

El judici haurà d'aclarir si la víctima també havia ocupat el pis amb la mateixa intenció que els presumptes atacants. De moment la fiscal del cas, Alexandra Garcia Tabernero, té clar que els quatre acusats d'intent d'assassinat regentaven tres narcopisos més a la zona i que el seu objectiu era annexionar aquest quart a la xarxa. De fet, al banc dels acusats s'hi asseu una cinquena processada, que no està acusada de l'atac, però sí que s'enfronta a quatre anys de presó per col·laborar amb la xarxa de narcotràfic, juntament amb un sisè processat que està fugat.

Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, els quatre acusats de l'atac van assabentar-se que un pis proper a la zona on operaven estava buit i que una altra persona l'havia ocupat. El 7 de febrer del 2020 van trucar a la porta i van amenaçar des de fora l'ocupant perquè marxés, i ell s'hi va negar. Eren les dues de la matinada. Tres hores més tard, hi van tornar acompanyats d'un altre home (a qui no es jutja perquè està fugit) que es va enfilar fins al balcó del pis i hi va entrar. Un cop a dins, va obrir la porta als altres i entre tots cinc van rodejar la víctima i la van immobilitzar "lligant-la de mans i peus amb un tros de llençol", que també van utilitzar per emmordassar-lo.

Després van tirar tot de roba a terra i van calar-hi foc. La fiscal assegura que els acusats eren conscients que "podien matar" l'home amb aquella acció. De fet, explica que abans de marxar del pis, van "assegurar-se" que el foc prenia i s'estenia per la casa. L'única escapatòria per a la víctima va ser anar rodolant cap al balcó i deixar-se caure, però es va cremar les cames i els braços fent-ho. El fet que l'habitatge fos al primer pis el va salvar d'altres lesions més greus per la caiguda.

Amenaces

La víctima ha declarat aquest dimecres, però des d'una sala diferent d'on es jutja els acusats, a petició de la Fiscalia, que assegura que l'home va ser amenaçat el 28 de maig. Uns individus l'haurien agredit amb un pal de fusta amb l'objectiu d'acoquinar-lo i que no declarés al judici. L'home va denunciar que havien estat dos amics dels acusats, que estan preventivament a la presó des del moment de la seva detenció i que han demanat poder declarar al final del judici.

L'home ha identificat els quatre principals acusats com les persones que van intentar cremar-lo viu –a la dona ha negat conèixer-la– i ha assegurat que sabia qui eren els atacants perquè "els coneixia del barri". Segons ha explicat, li havia arribat que es dedicaven a la venda de drogues en narcopisos. "Em van intentar matar perquè volien vendre droga allà", ha afegit. Algunes de les defenses han intentat qüestionar el seu relat. "No és veritat que vostè coneixia els acusats perquè és un confident de la policia? No és veritat que va ser per això que, després del presumpte atac, vostè va donar a la policia els noms i les direccions dels pisos on vostè diu que venien droga?", li ha dirigit un dels lletrats, un extrem que la víctima ha negat: "No soc un confident. Sé que venien droga perquè al barri es comenta i tothom ho sap".

stats