Coronavirus

Familiars dels morts de la residència de Tremp descriuen "la casa dels horrors" i "l'olor de mort"

El jutge d'instrucció escolta el testimoni de fills i germans que van entrar al geriàtric Fiella per buscar els residents per la falta d'informació i control

ARA
2 min
Evaristo Saura, un dels familiars de les víctimes de la residència de Tremp, entrant als jutjats a declarar.

BarcelonaGairebé quatre anys després, els familiars de les víctimes de la residència Fiella de Tremp han declarat aquest dilluns per primer cop davant del jutge per la causa d'homicidi imprudent per la mort de 64 dels 142 residents en un brot per coronavirus, el novembre del 2020, en un cas en què estan imputades l'antiga directora del geriàtric i l'exresponsable d'higiene sanitària. Els testimonis han descrit el centre com "la casa dels horrors" i han ratificat "el descontrol total" que ja recullen els informes de la Fiscalia i dels Mossos d'Esquadra en la investigació de la causa.

El jutge instructor ha escoltat la queixa de les famílies, segons les quals, quan ja hi havia mesures i protocols de seguretat per la covid-19, a la residència trempolina hi havia una total manca d'atenció als residents. En aquest sentit, han explicat que van detectar falta d'aigua i menjar i de personal suficient per fer-se càrrec dels residents, alguns sense mobilitat. En mig del brot, la residència va tancar els canals informatius amb les famílies, que van passar dies sense saber si els seus familiars s'havien encomanat, o si eren vius o morts.

És el cas d'Evaristo Saura, fill d'un home mort a qui durant diversos dies ningú no el va informar de quin era l'estat de salut del seu pare, d'avançada edat: quan va rebre una primera trucada telefònica per posar-lo al corrent va ser per notificar-li la defunció del pare. En declaracions als periodistes, ha relatat que quan es va decidir a entrar al centre per conèixer de primera mà què estava passant, tot estava fosc i va trobar el cos del seu pare "lligat al llit i tapat amb tres mantes". I ha conclòs: "Van deixar morir" els residents sols i sense cap suport professional.

Canviats d'habitació

L'advocat de l'acusació particular, Xavier Prats, ha explicat que les declaracions dels familiars han sigut "molt clares" per entendre la situació que es va viure a la residència. Sobretot, de tres persones que van entrar al centre els dies 28 i 29 de novembre del 2020. Prats ha dit que un dels familiars ha descrit la situació com a "fantasmagòrica" i "d'abandó total". L'advocat ha assegurat que els residents "no estaven a l'habitació que els pertocava" i que la situació viscuda va ser "dantesca". Segons ha dit, els familiars que van accedir al centre es van trobar gent pels passadissos cridant "socors", en un ambient "carregat", amb molta calor i "olor de mort".

Els familiars han denunciat manca de comunicació i Prats ha afegit que la direcció es va limitar a crear un grup de WhatsApp on informava dels positius i negatius per covid i "poca cosa més". L'advocat de les famílies ha lamentat que la fase d'instrucció s'estigui allargant i que tres anys i mig després dels fets encara no s'hagi arribat a judici ni hi hagi sentència.

Per aquesta causa, el passat gener ja van declarar com a imputats l'exdirectora del geriàtric, l'exresponsable d'higiene sanitària i els membres del Patronat Fiella en el moment del brot: l'exalcalde Joan Ubach i el vicari del bisbat d'Urgell, Josep Maria Mauri. Tots van negar les acusacions i responsabilitats per les 64 morts, mentre que un exregidor es va acollir al seu dret a no declarar en la causa per delicte contra la seguretat dels treballadors.

stats