Tribunals

El front judicial contra Colau perd pes: la jutge arxiva la causa del Bloc Llavors

La magistrada carrega contra el fons immobiliari Vauras per portar als tribunals les seves "discrepàncies amb la política d'habitatge" dels comuns

2 min
Ada Colau ha comparegut avui amb el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra; i la regidora d'Habitatge, Lucía Martín

BarcelonaL'equip de govern d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona va arribar a acumular fins a catorze procediments als jutjats penals per querelles i denúncies contra diversos dels projectes estrella dels comuns a la ciutat: la política d'habitatge, les superilles o la zona de baixes emissions (ZBE). Només tres continuen oberts. La jutge ha arxivat per segona vegada un dels procediments més resilients: la querella del fons immobiliari Vauras contra l'alcaldessa i dos regidors dels comuns –Marc Serra i Lucía Martín– pel Bloc Llavors, que va portar Colau a declarar als jutjats com a investigada poc abans de les últimes eleccions municipals.

Els querellants acusaven Colau, Serra i Martín de paralitzar-los llicències d'obres com a mesura de pressió perquè busquessin habitatges socials per als ocupants de l'edifici del Bloc Llavors. La jutge ja va arxivar la causa el 2020, però va haver-la de reobrir per ordre de l'Audiència de Barcelona. Ara la magistrada hi dona carpetada, amb el suport de la Fiscalia, també partidària d'arxivar les actuacions. En un escrit que ha avançat Eldiario.es, la titular del jutjat d'instrucció 18 retreu a Vauras que iniciés un procediment penal només per les seves "discrepàncies amb la política d'habitatge" del govern de Colau.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la sortida de la Ciutat de la Justícia després de declarar, saludant un grup de persones que havia vingut a donar-li suport

La magistrada descarta que cap dels tres investigats coaccionés o amenaces l'empresa, tal com sostenien els querellants, i desvincula l'exalcaldessa de les reunions o la tramitació dels expedients sancionadors sobre Vauras. Tampoc hi veu indicis de prevaricació. Quan va declarar als jutjats, Colau ja es va desmarcar d'aquestes reunions o de la tramitació administrativa i va explicar que, com a alcaldessa, delegava aquestes funcions en els equips de les diferents àrees del consistori.

Superilles

El gran front judicial que li queda obert ara a l'exequip de govern dels comuns és la querella per la superilla de l'Eixample que va presentar l'exarquitecte de l'Ajuntament Josep Antoni Acebillo per la legalitat del projecte contra Colau i Janet Sanz. La defensa ha demanat arxivar aquesta investigació. Però l'entitat que va impulsar la querella, l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtiques, ha sol·licitat noves imputacions.

Les altres dues causes que encara cuegen als jutjats són la querella de la immobiliària Juninmo contra Colau i Martín per suposades pressions perquè es fessin enrere en una petició de desnonament, i la demanda per prevaricació que va impulsar un col·lectiu de veïns contra Badia per la cessió del local ocupat Tres Lliris de Gràcia. El jutjat va arxivar el cas i l'Audiència de Barcelona va confirmar la resolució, però, segons les fonts judicials consultades, els querellants van presentar un recurs de nul·litat.

A aquestes tres causes cal afegir-hi la investigació oberta contra Badia però no com a regidor de Barcelona, sinó per la seva gestió al capdavant de la planta incineradora de residus del Besòs. En aquest cas la Fiscalia sí que veu inicialment indicis de negligència dels responsables de la planta per la contaminació emesa a la zona. Malgrat tot, el cas continua en investigació.

stats