Tribunals

La Fiscalia demana arxivar la causa contra Colau pel Bloc Llavors

El ministeri públic considera que no es pot acreditar cap delicte de coaccions ni de prevaricació

2 min
Un moment del desallotjament del Bloc Llavors el maig de 2021

BarcelonaLa Fiscalia Provincial de Barcelona ha desinflat aquest divendres una altra causa judicial contra l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau. En un comunicat, el ministeri públic defensa l'arxivament de la querella que el fons voltor Vauras Investment SL va presentar contra la líder dels comuns, els regidors Marc Serra i Lúcia Martín i una tècnica de l'Ajuntament per l'actuació que l'anterior govern municipal va tenir amb el Bloc Llavors. Aquesta querella ja havia sigut desestimada pel jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona, però l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir la causa perquè veia indicis que algunes de les actuacions del consistori podrien constituir un delicte de coaccions i prevaricació administrativa.

En l'escrit difós avui, la Fiscalia s'oposa a continuar amb la causa perquè considera que els delictes que s'imputen a Colau i els seus dos regidors "no han quedat acreditats". L'Audiència va considerar en el seu moment que calia investigar si el govern de Colau havia pressionat el fons voltor propietari de l'edifici del Bloc Llavors paralitzant-los llicències d'obres per aconseguir que cedissin habitatges socials a les famílies que ocupaven la finca. El ministeri públic, però, considera pel que fa a les presumptes coaccions que la querellant “mai va aportar les gravacions on suposadament es cometien” i que les transcripcions que va fer arribar més tard “no tenien el caràcter intimidatori necessari per considerar comès el delicte”. A més, la Fiscalia apunta que en aquestes presumptes coaccions no hi va participar Colau “ni directament ni indirectament”.

Pel que fa a la tramitació dels expedients municipals, tant sancionadors com d’obres, el ministeri públic ha conclòs que no s’aprecia l’existència dels elements del delicte de prevaricació i ha remarcat que en la majoria dels procediments “ni tan sols van participar la majoria dels querellats”. Ara falta veure quina és la posició del jutge que investiga el cas, i si accedeix a la petició de la Fiscalia i les defenses i arxiva la causa o, per contra, continua la investigació.

En el passat ja hi ha hagut diverses causes obertes contra Colau que han acabat en no res. És el cas, per exemple, de la investigació conta l'exalcaldessa per les subvencions a entitats afins i que el jutge va acabar arxivant perquè no hi va veure cap irregularitat penal.

Un símbol de la lluita pel dret a l'habitatge

Més enllà de la causa contra el govern municipal, hi ha una altra causa en marxa que afecta el Bloc Llavors, un símbol del moviment en defensa del dret a l'habitatge. Un altre jutge investiga una vintena d'activistes pro habitatge per la protesta contra l'operatiu policial que va acabar amb l'expulsió de les famílies que residien al bloc ocupat.

stats