Societat Barcelona 25/05/2022

Un jutge investiga Eloi Badia per la cessió d'un local ocupat a Gràcia

La Fiscalia ja va arxivar una causa semblant però ara un grup de veïns l'acusa de malversació i prevaricació

2 min
El regidor del districte de Gràcia de Barcelona, Eloi Badia, en una imatge d'arxiu

BarcelonaQuart front judicial per al govern d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona. Un jutge investiga el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, per la cessió de l'antiga comissaria de la Policia Nacional a la plaça Lesseps. El local, que és de propietat municipal, va estar ocupat un temps i després l'Ajuntament el va cedir a l'Associació Joves de Gràcia, que hi va obrir el Casal dels Tres Lliris. Els querellants, que formen part d'una comunitat de veïns, acusen Badia de prevaricació i malversació per haver cedit l'espai a dit. De fet, la Fiscalia va tramitar una denúncia d'un altre veí pel mateix espai, però va acabar arxivant-la. Malgrat tot, ara s'ha mostrat a favor que el jutjat d'instrucció número 27 investigui el cas i Badia haurà de declarar al setembre.

És la setzena querella penal que es presenta contra el govern de Colau. Fins ara hi ha quatre procediments oberts: la investigació a l'alcaldessa per les subvencions a diverses entitats de l'òrbita dels comuns, ja a la recta final; la causa per les presumptes coaccions al fons voltor propietari del Bloc Llavors del Poble-sec (a més de Colau, hi ha querellats els regidors Lucía Martin i Marc Serra); la investigació contra la tinent d'alcalde Janet Sanz per evitar la construcció d'un hotel de luxe a la Casa Buenos Aires, i aquesta última causa contra Badia.

Al darrere de la nova querella hi ha el contracte que l'Ajuntament de Barcelona va signar el 2017 per cedir a l'Associació Joves de Gràcia l'antiga comissaria. Segons ha avançat El País i han confirmat fonts judicials a l'ARA, la comunitat de veïns de la finca on se situa l'ateneu popular acusa l'Ajuntament d'haver cedit directament el local a l'entitat, sense convocar un concurs o una subhasta, i no controlar-ne el pagament del lloguer ni l'ús, malgrat les reiterades queixes veïnals per les festes, botellons i sorolls que asseguren que es generen al voltant de l'espai.

Un veí ja va portar una denúncia semblant a la Fiscalia el 2020, però el cas es va acabar arxivant. Ara els querellants aporten nova documentació. El jutge del cas ha demanat l'informe que va fer la Fiscalia quan va desestimar la investigació i ha ordenat a l'Ajuntament que li faci arribar els expedients sobre la cessió de l'espai, el registre sobre els pagaments del lloguer i també vol documentar les intervencions policials que hagin fet els Mossos d'Esquadra o la Guàrdia Urbana al local.

stats