Justícia
Societat Justícia 22/03/2023

Acord per incorporar 350 funcionaris de presons més després de la tancada per l'augment de les agressions

Justícia i sindicats també pacten revisar els protocols de seguretat i distribuir aerosols

M.O. / M. R.
2 min
Alguns dels delegats sindicals que s'han tancat a Brians 2

BarcelonaEl malestar entre els funcionaris de presons per l'augment de les agressions a treballadors (1.231 durant el 2022, segons la UGT) s'havia concretat en les últimes hores en una tancada de representants sindicals al despatx del director de Brians 2. Després de 30 hores de negociació amb la direcció de Presons de la Generalitat, sindicats i conselleria de Justícia han arribat a un acord que passa sobretot per incrementar la plantilla i les mesures de seguretat de cara als pròxims anys. En concret, en els propers dos anys s'incorporaran 350 nous efectius, segons han concretat UGT, CCOO, Intersindical, CSIF i ACAIP en un comunicat.

Els sindicats confien que més endavant s'hi puguin sumar 150 places més, però han subratllat "el valor" d'aquest increment, tenint en compte que l'última ampliació de plantilla es va produir, asseguren, el 2011 amb l'obertura de la presó de Puig de les Basses de Figueres. D'altra banda, la direcció de Presons s'ha compromès amb els treballadors a revisar els protocols de seguretat, a facilitar nous aerosols a la plantilla i a estudiar noves cel·les especials per als interns de més risc.

De fet, aquest punt era on més acostament hi havia hagut durant la negociació, segons expliquen a l'ARA diferents portaveus sindicals, mentre que el departament havia estat més "ambigu" a l'hora de posar xifres a l'augment de plantilla. Els sindicats demanaven que es concretés un augment net de 250 treballadors cada any durant tres anys. És a dir, un augment total de 750 persones que consideren necessàries per complementar una plantilla envellida, en què es preveuen moltes jubilacions en els pròxims anys. Finalment, però, els treballadors han accedit a incorporar 350 companys en els pròxims dos anys, amb la idea de sumar-ne 150 més quan es faci l'auditoria que hauria de servir per redimensionar la plantilla de funcionaris de presons.

El portaveu d'UGT Presons, Xavier Martínez, subratllava la "mà estesa" dels sindicats fins a l'últim moment per tancar les negociacions. Per a Alberto Gómez, del sindicat CSIF, el més important era obtenir "el compromís que la plantilla creixerà". Aquests treballadors asseguren sentir-se com "un col·lectiu de segona" perquè no han tingut el mateix compromís d'ampliació d'efectius que cossos com els Mossos d'Esquadra o els Bombers, i se senten exposats a les agressions. Després del pacte, els sindicats han desconvocat les protestes previstes a tots els centres per a aquest dijous.

stats