Tribunals
Societat Justícia 29/09/2022

L'acusada d'induir un parricidi culpa l'exnòvio de tot el pla: "No sabia com parar la bola de neu"

La dona es presenta com una víctima més de l'engany i acusa l'exparella de maltractar-la

3 min
L'acusada d'induir un parricidi mirant un document durant la seva declaració a l'Audiència de Barcelona

Barcelona¿Qui va crear l'univers paral·lel que hauria dut un jove de 30 anys a matar el seu pare a Vilanova el juny del 2019? Tant la Fiscalia com l'Ismael, el parricida confés, acusen l'Alba, la nòvia del seu millor amic, d'inventar-se una nòvia virtual, la Júlia, una noia amb qui l'Ismael hauria arribat a tenir bessonada via inseminació artificial. També l'assenyalen a ella per haver fet creure al noi que formava part d'una unitat armada extraoficial que lluitava al costat dels Mossos d'Esquadra contra una màfia que va arribar a reclutar el seu propi pare. Però l'acusada ha acusat aquest dijous la seva exparella com l'artífex de l'engany. Durant la seva declaració, la jove només ha admès que es feia passar per la Júlia juntament amb el seu xicot, però l'ha acusat a ell de ser el responsable d'aquesta creació, així com del suposat grup parapolicial i de la màfia i s'ha presentat com una víctima més de l'engany.

L'Alba presenta el seu exnòvio com un maltractador i, per això, diu, no va ser capaç de confessar-li a l'Ismael que la Júlia era una invenció "per demostrar-li que sí que podia arribar a tenir parella". "La bola de neu es va anar fent més grossa i jo no sabia com parar-la", ha assegurat durant el judici. La dona ha manifestat que va demanar a la seva exparella aturar la història i explicar-l'hi tot a l'Ismael. "Ell es negava i em pegava. Jo estava cada vegada més sotmesa i no sabia reaccionar", ha explicat sanglotant, fins que ha esclatat a plorar. "Lamento molt el mal que he causat, la meva intenció no era fer mal". L'exnòvio de l'Alba i millor amic de l'Ismael declararà aquest divendres. El seu testimoni (el jove no ha tingut mai la condició d'acusat) serà clau a l'hora de verificar la tesi de l'Alba.

Més enllà del grau de participació de la noia en la creació del món paral·lel en el qual es va submergir l'Ismael, hi ha dos punts essencials que els membres del tribunal popular hauran de resoldre: si aquest univers va ser suficient per alienar l'Ismael fins al punt que fos un titella en mans de l'acusada i si aquesta li va ordenar, efectivament, que matés el seu pare. L'advocat de l'Alba, Eloi Castellarnau, va recordar a l'inici del judici que l'única prova d'aquesta ordre és la declaració del parricida confés, que manté que el mateix dia del crim l'Alba va ordenar-li "que agafés un ganivet i el clavés al coll" del seu pare. També ho creu així la Fiscalia. En canvi, la noia nega haver donat "cap mena d'ordre" a l'Ismael: assegura que no li va dir que matés el seu pare, que calés foc al pis per esborrar les proves i que llencés al mar el mòbil, com apunten la fiscal i el mateix Ismael.

La pista de les trucades

Els repetidors de telefonia van captar tres trucades entre l'Ismael i l'Alba el dia del parricidi, dues abans de l'assassinat i una després. La Fiscalia i l'acusat asseguren que l'Alba va fer creure a l'Ismael que havia de matar el seu pare perquè era de la màfia i que la vida de la seva família corria perill. Segons les acusacions, el 8 de juny del 2019 l'Ismael va trucar a l'Alba per explicar-li que havia trobat l'ocasió per matar el seu pare. Quan va arribar a casa, l'hauria tornat a trucar, i ella li hauria ordenat matar-lo a ganivetades i esborrar les proves. L'última trucada hauria estat per comunicar-li que havia complert amb la suposada missió. L'Alba només admet aquesta darrera conversa, però amb un contingut diferent: "Estava molt nerviós, em va dir que estava ple de sang i que havia matat algú, però no em va dir qui", ha dit, i ha subratllat que va assabentar-se que es tractava del pare de l'Ismael l'endemà.

Segons l'Alba, l'única explicació a les dues primeres trucades és que l'Ismael acabés parlant amb el seu exnòvio. "Ell tenia un control total i absolut del meu telèfon", ha dit. Malgrat aquest suposat control, els Mossos van trobar el mòbil que suposadament feia servir la Júlia a casa de l'Alba mesos després del crim i quan ella ja havia tallat amb el seu nòvio. De fet, la Júlia va enviar missatges a la mare i la germana de l'Ismael quan ell ja era a la presó. "Amb tot el que havia passat jo els volia donar suport moral i emocional amb la Júlia", s'ha justificat l'Alba.

La fiscal ha fet trontollar un altre punt de la tesi de l'acusada. "Quin motiu tenia el seu exnòvio per enganyar l'Ismael?", li ha preguntat. La jove assegura que estava gelós de l'Ismael per la llibertat i els diners que li donaven els seus pares. La Fiscalia té una altra explicació. Considera que l'engany és obra de l'Alba per estafar l'Ismael. A preguntes de la fiscal, l'Alba ha acabat reconeixent que en el moment del crim la seva solvència era "escassa".

stats