Islamofòbia

L'assetjament d'uns neonazis en una mesquita de Barcelona es tanca amb penes mínimes

Un exdirigent de Democracia Nacional i tretze acusats més accepten dos anys de presó, que no hauran de complir si no delinqueixen

2 min
Els acusats neonazis atenent al judici.

BarcelonaLa campanya d'assetjament i amenaces, i els atacs reiterats als quals una quinzena de neonazis i militants de diverses formacions d'ultradreta van sotmetre durant mesos una mesquita del carrer Japó de Barcelona l'any 2017 va provocar que el centre de culte hagués d'endarrerir l'obertura, tot i que tenia tots els permisos, i que inicialment operés amb dificultats. Cada setmana es convocaven protestes davant del local, que diversos dies presentava adhesius amb la inscripció "Espanya cristiana, no musulmana", pintades amb el símbol de la SS (l'esquadra paramilitar de l'Alemanya nazi), cadenats bloquejats i fins i tot embotits de porc penjats a les portes. A més, a les xarxes socials feien córrer missatges d'odi contra la comunitat musulmana. Sis anys i mig després, però, el cas s'ha tancat als tribunals amb condemnes mínimes.

Tot i que la Fiscalia demanava inicialment fins a 10 anys de presó per a la majoria dels acusats per coaccions, amenaces, lesions lleus i un delicte contra els drets fonamentals, finalment defenses i acusacions han arribat a un acord de conformitat que permet als 14 processats (un quinzè està fugat) esquivar l'entrada a presó. Així, l'exdirigent de Democracia Nacional Alberto Bruguera —també condemnat per agredir tres independentistes a Balsareny el 2018— ha estat condemnat a dos anys i mig de presó, i Juan de Haro —responsable de les joventuts de la formació ultra— a un any i mig. Cap dels dos, com la resta de condemnats, hauran de complir la pena entre reixes. El pacte de conformitat inclou la suspensió de la condemna durant fins a tres anys, sempre que no delinqueixen, paguin les multes i indemnitzacions pertinents i facin un curset d'acceptació de la igualtat de tracte i la no discriminació.

Tots els acusats (alguns dels quals no amagaven els tatuatges amb l'esvàstica i altra simbologia neonazi dins de sala) han reconegut els fets davant del tribunal, tot i que un d'ells ha especificat que ho feia "a contracor", perquè "no estava d'acord" amb els termes de la conformitat. Mentre un a un s'acostaven a l'estrada per ratificar els fets i acceptar el pacte, es repetien els gestos de complicitat i somriures amb els qui seguien asseguts al banc dels acusats. A més de la confessió, la rebaixa de les penes que inclou l'acord de conformitat es basa en dos arguments més: d'una banda, els processats han consignat a la sala la totalitat o bona part de la indemnització que els demanaven en favor de la comunitat musulmana afectada. De l'altra, s'ha tingut en compte el temps que el cas ha trigat a jutjar-se, ja que l'assetjament es va produir el 2017 i es va enviar a judici fa dos anys.

Indemnització i ordre d'allunyament

Els condemnats hauran d'indemnitzar conjuntament amb 15.000 euros (cadascun aporta entre 500 i 1.500 euros en funció dels actes d'assetjament en els quals participés) la comunitat musulmana de la mesquita del carrer del Japó, al districte de Nou Barris, i no es podran acostar a aquest recinte a menys de 1.000 metres durant cinc anys. De fet, Bruguera i sis acusats més ja tenien prohibit aproximar-se al local des del 2018, com a mesura preventiva mentre el cas s'investigava. El tribunal també els ha imposat diverses multes de 90 euros i, en el cas dels condemnats per un delicte contra els drets fonamentals, els ha tancat el compte de Facebook o X (antic Twitter) i els ha inhabilitat durant quatre anys per treballar en professions que tinguin a veure amb l'educació.

stats