Tribunals

L'Audiència avala l'eutanàsia del pistoler de Tarragona

El tribunal desestima els recursos per aturar el procediment

3 min
El lloc on s’havia atrinxerat el tirador a Riudoms i l'exvigilant de seguretat amb armilla antibales i diverses armes

BarcelonaLa justícia insisteix que el pistoler de Tarragona té dret a accedir a l'eutanàsia. L'Audiència de Tarragona ha desestimat els recursos que van presentar els dos agents dels Mossos d'Esquadra i els tres excompanys de feina ferits per l'home, a qui la policia va reduir a trets després que disparés a les oficines de Securitas de Tarragona i s’atrinxerés armat en un mas de Riudoms. D'aquesta manera el tribunal avala la primera decisió de la jutge de Tarragona que porta el cas. Tant el metge que atén l'home com la Comissió de Garantia i Avaluació de la Generalitat, l'òrgan independent que aprova o denega les sol·licituds d'eutanàsia a Catalunya, també s'han mostrat favorables a la qüestió.

La petició del pres, que fa mesos que està ingressat a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa (UHPT) amb una lesió medul·lar greu que li afecta la mobilitat i li provoca patiment, ha tensat les costures de la llei de l’eutanàsia. Però juristes i metges coincideixen que el dret de l'intern a morir dignament ha de passar per sobre del de les víctimes a tenir una reparació per les ferides que van patir.

Malgrat el posicionament contrari de la Fiscalia, que s’havia adherit als recursos de les víctimes demanant aturar el procés d’eutanàsia, el tribunal es fa seu el principal argument de la jutge del cas i insisteix que, segons la llei, l'última paraula sobre una petició d'eutanàsia la té l'organisme independent de la Generalitat que aprova o denega les sol·licituds, i no la justícia. En l'únic cas que podrien intervenir, diuen els magistrats, és si aquesta comissió denegués una petició d'eutanàsia i l'afectat portés el seu cas als tribunals. De fet, l'Audiència recorda que fins i tot així seria un jutge de la branca contenciosa administrativa –els que resolen els conflictes entre particulars i administracions– qui s'hauria de pronunciar, i no la justícia penal.

Tot i així, els magistrats entren en el fons de la qüestió i argumenten per què ha de prevaldre el dret a morir dignament del pres. Els recurrents posaven en dubte que la llei d'eutanàsia hagués tingut en compte un supòsit tan específic com la petició d'un pres, però el tribunal considera que no es tracta d'un "oblit", sinó que la llei no va preveure cap excepció expressament perquè "després de valorar els drets fonamentals en joc", es va arribar a la conclusió que el fet d'estar investigat en un procediment penal no era rellevant a l'hora de poder demanar el dret a morir dignament.

En aquest aspecte, el tribunal coincideix amb els legisladors i considera que el dret de les víctimes a defensar-se i a rebre una compensació pels danys patits "no és un dret absolut ni de caràcter il·limitat", ni tampoc els atorga de manera "incondicional" la possibilitat d'anar a judici i d'obtenir una sentència d'acord amb les seves pretensions.

Equiparable amb una mort natural

Els jutges també descarten que es pugui equiparar la petició del pistoler amb un intent d'evitar el seu processament i una eventual condemna, per molt que la seva mort impliqui el final del procediment penal. En aquest sentit, el tribunal apunta que el desenllaç és el mateix que si el pistoler hagués mort "per causes naturals" com ha passat en molts altres procediments. De fet, el tribunal considera que la mateixa llei de l'eutanàsia equipara aquesta petició a "una mort natural, sense establir cap matís o singularitat en el supòsit que el sol·licitant estigui investigat en una causa penal" i recorda que l'ordenament jurídic espanyol ja prioritza el dret a la dignitat física i moral de les persones, per sobre del dret a una tutela judicial efectiva.

La resolució reconeix que "els fets pels quals està sent investigat Marin Eugen Sabau han generat un dolor i un dany físic i moral en les víctimes" i entén que els ferits tinguessin "una expectativa raonable d'anar a judici i d'una possible condemna penal". Però, sense descartar que la puguin obtenir per la via civil, considera que cal tenir en compte que "l'estat de salut de l'imputat és greu" i li provoca "dolors físics i psíquics constants i insuportables, sense cap possibilitat d'alleujament, amb un pronòstic de vida limitat i en un context de fragilitat progressiva", al qual s'ha d'afegir que té tots els pronunciaments favorables dels metges i els experts per accedir a l'eutanàsia.

"És una segona batalla guanyada", assegurava l'advocat del pistoler, Gerard Amigó, en declaracions a l'ACN a les portes de l'Audiència de Tarragona. La resolució és ferma i no admet recursos, però les víctimes del pistoler ja han anunciat que presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, perquè consideren que els han vulnerat els seus drets.

stats