L’intent d’execució d’un home a Sant Andreu es tanca sense resoldre

Durant els tres anys que el cas ha estat en investigació no s’ha pogut identificar l’autor dels trets

3 min
L'intent d'execució es va produir l'abril del 2019 a prop de la plaça Sant Francesc Coll de Barcelona

Barcelona7 d’abril del 2019, al barri de Sant Andreu de Barcelona. Un home rep dos trets per l’esquena mentre surt de casa seva a les 11 del matí, davant de la dona i el fill, menor d’edat. Una bala li impacta al coll i l’altra a l’esquena. La víctima cau malferida i el pistoler, que li ha disparat pràcticament a boca de canó, fuig corrents. Tres anys després la identitat de l’autor dels trets continua sent un misteri. Durant la investigació, els Mossos d’Esquadra i el jutge que dirigia el cas han estat seguint diverses pistes per poder posar nom i cognoms al pistoler i detenir-lo, però totes han portat a un carreró sense sortida.

El març passat el jutge va arxivar el cas provisionalment. Això no vol dir que quedi enterrat per sempre, sinó que caldrà una evidència nova per tornar a reobrir-lo, un extrem que no és descartable en un cas envoltat d’interrogants. De fet, un dels grans misteris sense resoldre és la motivació de l’intent d’execució i si hi va tenir alguna cosa a veure el passat de la víctima, que el 2009 va ser condemnat a presó i ja fa més d’una dècada que ha liquidat els seus comptes amb la justícia. Com que es tracta d’un intent d’assassinat, el delicte no prescriurà fins d’aquí 15 anys, prou temps per reobrir la causa si apareix una nova prova que pugui guiar els investigadors fins al pistoler.

Quatre sospitosos descartats

Fins a quatre persones han estat en el punt de mira dels investigadors durant els últims anys, entre les quals un home que va acabar investigat pels fets. Finalment, però, el jutge els ha descartat a tots per falta de proves. En tres dels casos, la ubicació del seu telèfon mòbil en el moment de l’intent d’execució va ser clau per descartar-los com a sospitosos i verificar les seves coartades. "En totes les línies d’investigació seguides, ha resultat fonamental l’estudi de les tarificacions dels telèfons mòbils, que han permès descartar, l'una darrera l’altra, totes les línies obertes", destaca el jutge en la seva resolució d’arxivament del cas, a la qual ha accedit l’ARA.

El quart dels sospitosos va arribar a estar investigat com a presumpte autor dels fets. En el seu cas no es va poder seguir la pista del telèfon mòbil perquè quan es van demanar les dades, ja feia més d’un any de l’intent d’assassinat i les companyies ja havien esborrat els registres. El termini màxim que la llei obliga a conservar les dades és d’un any. Com que una càmera de seguretat va enregistrar el pistoler just abans que disparés contra la víctima, els Mossos d’Esquadra van practicar un examen antropomètric per comparar les característiques del rostre de l’home investigat amb el que apareixia a les imatges. La mala qualitat del vídeo, però, va fer que no es pogués arribar a cap conclusió i aquesta prova també es va haver de rebutjar.

El jutge té en compte aquest fet a l’hora d’arxivar el cas, però també descarta aquest sospitós com el presumpte pistoler, tenint en compte que "en la data dels fets tenia 69 anys, que necessita crosses per caminar i que ha negat tota participació en els fets". Caldrà veure si en el futur apareix una nova evidència que ajudi a resoldre un cas que gairebé li costa la vida a la víctima, que ha perdut una cama per les ferides. De moment, el misteri queda sense resoldre.

stats