Tribunals
Societat Justícia 11/12/2022

El líder d'un local ocupat, jutjat per haver abusat d'un noi sense llar que el tenia per un "referent"

La Fiscalia demana onze anys de presó per a l'activista

3 min
Una sala de judicis en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl B.B.O. feia un any que havia arribat a Catalunya després de sortir del seu país sol i sense diners. Havia estat en un centre de menors de la Generalitat, però quan va fer els 18 es va quedar sense aquest recurs i es va acabar refugiant a la Casa Cadis, un local ocupat al carrer Sardenya de Barcelona que ofereix sostre a persones sense llar i que gestionen les mateixes persones que hi viuen. Un dels residents més veterans del centre va ser qui el va acollir i també qui va acabar abusant-ne repetidament uns quants mesos, entre l'hivern del 2019 i la primavera del 2020, segons va denunciar el noi als Mossos d'Esquadra. L'activista –que es va entregar a la policia després de la denúncia– s'asseurà dimarts al banc dels acusats a l'Audiència de Barcelona. La Fiscalia li demana 11 anys de presó.

Segons el ministeri públic, l'acusat es va convertir ràpidament en un "referent" per al noi. En l'escrit d'acusació, el fiscal del cas explica com l'home va fer valdre el seu lideratge a la casa, així com la seva veterania i el coneixement del país, per guanyar-se "la confiança del noi", que acabava de complir la majoria d'edat i no tenia a prop cap altre referent "familiar o social". En poc temps li va gestionar la inscripció en un club de futbol, li va fer fotos perquè aconseguís feina com a model, li va detallar el funcionament de la casa i li va fer un lloc a la mateixa estança on ell dormia, juntament amb altres migrants.

Dos viatges

Aquest va ser el principi de tot. El fiscal assegura que de nit l'activista "aprofitava aquesta proximitat" per ficar-se al llit del noi i abraçar-lo, tot i que ell ho rebutjava i li deia que "l'incomodava". L'hivern del 2019 l'activista el va convèncer per passar tres dies a Olot. Va agafar una sola habitació amb un llit de matrimoni en un hotel. Un cop allà, segons la Fiscalia, li va fer treure la roba per fer-li un massatge. Ell s'hi va negar, però l'acusat es va "enfadar" i el va escridassar. El noi, que "es va veure sense diners i sense saber on anar si acabava al carrer", es va acabar despullant. Tot i que en diverses ocasions "li va pregar que parés" i el va "empènyer", el processat va acabar abusant-ne.

Segons el fiscal del cas, els abusos es van tornar a repetir, primer al local ocupat i la primavera del 2020 en un altre viatge a Alacant i Madrid, quan l'activista va tornar a convèncer el noi perquè l'acompanyés a les presentacions del seu últim llibre. L'escrit d'acusació assegura que l'home va acorralar el noi mentre era al lavabo del tren per abusar-ne, tot i que ell va aconseguir sortir-ne. Quan van arribar a l'hotel, el noi es va tornar a trobar amb una sola habitació i un llit individual. L'acusat li hauria proposat tenir relacions i ell s'hi va negar. Pocs dies després el va denunciar. El jutjat que va atendre el cas en primera instància va dictar una ordre d'allunyament del noi al processat.

L'activista sempre ha assegurat que les relacions van ser consentides. Però la Fiscalia no es creu la seva versió. A més dels 11 anys de presó, demana per a l'home 15 anys més de llibertat vigilada i que durant aquest temps es mantingui l'ordre d'allunyament i comunicació amb el noi. També vol que l'acusat indemnitzi la víctima amb 20.000 euros per les alteracions emocionals i de conducta que li haurien causat els abusos.

stats