Justícia
Societat  /  Justícia 13/04/2023

Quatre guàrdies urbans investigats per haver colpejat un noi que van confondre amb un lladre

L'entitat de drets humans Irídia denuncia una vintena d'actuacions policials amb "biaix discriminatori" en el seu últim informe sobre violència institucional

3 min
Un vehicle de la Guardia Urbana a Barcelona.

BarcelonaEl 30 d'agost del 2022, E.V. mirava el mòbil de matinada assegut en un banc de la Rambla de Barcelona quan dos desconeguts li van prendre el telèfon després de demanar-li una cigarreta. Ell els va perseguir i va interceptar el presumpte lladre al carrer Nou de la Rambla. Just quan havia aconseguit recuperar el telèfon, van arribar quatre agents de la Guàrdia Urbana. "Sense intercanviar cap paraula ni mirar d'esbrinar què estava passant em van propinar diversos cops molt forts amb el bastó policial", consta a la seva denúncia, en què assegura que els agents el van tirar a terra i li van requisar el terminal. El denunciant diu que va intentar explicar diversos cops que el mòbil era seu i que els lladres havien fugit, i està convençut que el fet que sigui "una persona racialitzada no blanca va ser determinant" perquè ell acabés reduït a terra. El jutjat d'instrucció 26 de Barcelona investiga els quatre agents per la seva actuació.

El cas d'E.V. és una de les 20 actuacions policials contra persones d'origen estranger que l'entitat de defensa de drets humans Irídia ha portat als tribunals des del 2016 perquè considera que han sigut desproporcionades i que s'hi ha produït un "biaix discriminatori", segons recullen en l'últim informe sobre violència institucional del Servei d'Atenció i Denúncia en cas de Violència Institucional (SAIDAVI) d'Irídia. "Va ser una actuació policial del tot gratuïta i desproporcionada i que probablement no hauria tingut lloc si qui denunciava el robatori hagués tingut unes altres característiques físiques", assegura el denunciant de la Rambla en el seu escrit que ja investiga el jutjat.

En l'informe, Irídia demana a les institucions implicades prendre mesures "urgents" per evitar aquest tipus de casos i subratlla l'impacte que generen sobre les víctimes. E.V. va acabar amb un braç trencat –ha hagut de passar per quiròfan– i diverses contusions, però assegura que, més enllà de les lesions físiques, l'actuació policial li ha generat una "intensa sensació d'inseguretat i vulnerabilitat" i que està en un estat constant de "susceptibilitat" i "desconfiança".

En el seu cas, va aconseguir que els urbans el creguessin i li retornessin el mòbil després de desbloquejar-lo davant seu, però en la seva denúncia assegura que va acabar denunciat per haver propinat un cop de puny a un dels lladres i que l'atestat policial només inclou aquesta lesió i no les que ell arrossega de l'actuació policial i que recull l'informe mèdic que forma part del cas.

"Moro de merda, ves-te'n a prendre pel cul"

L'informe del SAIDAVI d'Irídia també inclou altres casos com el de l'Imat, que ha denunciat cinc agents de la Policia Local de Cornellà per haver-lo identificat quan sortia amb un amic d'una discoteca: "Moro de merda, ¿tu no ets de per allà? Ves-te'n a prendre pel cul, que et rebentaré el cap", li hauria dit un dels policies quan ell hauria qüestionat que li demanessin els papers sense haver fet res. El noi assegura que els policies li van trencar una dent d'un cop de puny i que va acabar sent atès per diverses contusions per una ambulància i pels Mossos d'Esquadra. "Sé que és perquè tinc pinta de marroquí", ha explicat aquest dijous durant la presentació pública de l'informe que ha fet Irídia.

Els cinc agents estan investigats pel jutjat d'instrucció 4 de Cornellà per lesions i un delicte d'obstrucció a la justícia amb l'agreujant de discriminació racista. L'Imat va gravar amb vídeo l'actuació policial. Assegura que un dels agents li va prendre el mòbil i va esborrar la gravació. El noi va trobar l'arxiu a la paperera del mòbil i ara forma part de la investigació judicial. Segons el jove, quan va anar a denunciar els fets a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de plaça Espanya se'l van treure de sobre: "Un agent i el seu cap se'n van riure –ha explicat–. No pots denunciar uns agents de la policia de Cornellà, ves-te-n'hi i pregunta per allà", li haurien dit.

L'advocat i portaveu d'Irídia, Andrés Garcia Berrio, ha demanat la creació "d'un mecanisme de control independent" dels cossos policials a Catalunya per poder lluitar contra aquest tipus de casos. "A Catalunya la situació és molt greu", ha assegurat. Irídia també reclama que els Mossos d'Esquadra creïn una unitat especialitzada en discriminació racista.

stats