Violència sexual

Primer recurs d'un violador per rebaixar-se la condemna amb la llei del 'només sí és sí'

Els experts van advertir de l'escletxa que es podria generar, però fonts judicials neguen que hi hagi un degoteig de casos

4 min
Protesta a la plaça de Sant Jaume de Barcelona contra la violació múltiple de la Manada.

Barcelona"No estic disposada a pensar que hi pot haver una reducció de la condemna de la persona que em va agredir. Per què hem d'estar pendents d'això ara un altre cop?", es preguntava fa un mes la Mireia en declaracions a l'ARA. A principis d'octubre la seva por es confirmava. L'home condemnat per violar-la fa tres anys ha presentat un recurs perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reconsideri el cas. Basant-se en la nova forquilla de penes que estableix la llei de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com a llei del només sí és sí, el condemnat considera que s'hauria de rebaixar la pena imposada per l'Audiència de Girona (la sentència encara no era ferma) de 9,5 anys de presó a 6 anys i 8 mesos.

Es tracta de la primera revisió de condemna d'acord amb la nova llei, que va entrar en vigor el 7 d'octubre. Fonts judicials i de la Fiscalia consultades per l'ARA neguen l'existència d'un degoteig de casos i apunten que aquesta circumstància es podria donar de manera puntual. Malgrat tot, no ha calgut que passés ni un mes perquè apareguessin els primers casos. De fet, abans i tot que s'aprovés la normativa la secció quarta de l'Audiència de Girona va suspendre un judici després que la defensa d'un home acusat d'agredir sexualment una dona a Blanes demanés que es reconsiderés el seu cas, tenint en compte els canvis legals que havien d'entrar en vigor. La Fiscalia demanava inicialment per a l'home 13 anys de presó.

El fet que les defenses dels violadors demanin aquestes rebaixes, però, no implica que se'ls apliquin de manera automàtica. Caldrà veure com els tribunals afronten les revisions, tenint en compte que la nova llei busca endurir el càstig per les agressions sexuals. El text suposa un abans i un després en la lluita contra les violències sexuals, perquè situa el consentiment al centre i elimina la distinció entre agressió sexual i abús. Però, al fer-ho, estableix una nova forquilla de condemnes que oscil·la entre els 4 i els 15 anys per a les agressions sexuals amb accés carnal, en funció dels agreujants. De moment la Fiscalia General de l'Estat ja està elaborant una sèrie de criteris per aplicar la nova normativa i avisa que malgrat els arguments dels condemnats, caldrà revisar cas per cas. Des de la secretaria d'Igualtat de l'Estat recorden que la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que no hi pot haver revisions en els casos de penes que quedin dins de la forquilla encara que varien els límits d'aquesta.

El primer recurs que té sobre la taula el TSJC, al qual ha tingut accés l'ARA, es basa en el principi de "retroactivitat" que estableix que sempre s'apliqui a un pres la normativa penal que li sigui més "favorable". L'advocat del violador agafa la nova forquilla de condemnes per a les agressions sexuals i hi aplica una regla de tres. Com que inicialment l'Audiència de Girona va condemnar el seu client per una agressió sexual consumada a 6,5 anys de presó dins d'una escala que oscil·lava entre els 6 i els 12 anys, considera que cal situar-se a la part baixa de la nova llei i demana una pena de 4 anys i 8 mesos de presó. El tribunal també va imposar a l'home 3 anys més de condemna per un intent d'agressió sexual a la víctima. Tenint en compte que el marge abans oscil·lava entre els 3 i els 6 anys per als intents de violació i que ara se situa entre els 2 i els 4, reclama la pena més baixa, és a dir, 2 anys. En total, 6 anys i 8 mesos, en lloc de 9,5 anys. L'advocat assegura en el seu escrit que el recurs en cap cas implica que el condemnat "reconegui els fets" i insisteix a reivindicar la seva "innocència", malgrat que es pugui beneficiar dels canvis legals per veure alleugerida, almenys d'entrada, la pena imposada.

Advertència del Consell Fiscal

Tant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com el Consell Fiscal van advertir al consell de ministres que la nova forquilla de penes obria la porta a plantejar revisions de condemnes en els casos d'agressions sexuals sense agreujants, perquè es redueix la condemna mínima, per poder-hi incloure el que fins ara es definien com a abusos sexuals. "Això suposa una clara afectació del principi de proporcionalitat", advertia l'informe del Consell Fiscal. "Pensin en una agressió sexual amb penetració, fent servir la violència i amb l'actuació conjunta de dues o més persones; amb la regulació actual la pena oscil·laria entre els 12 i els 15 anys de presó, mentre que amb la reforma proposada resultaria una pena, amb els mateixos fets, d'entre 7 i 12 anys de presó", advertia l'informe.

Els fiscals admetien que tenint en compte el nou catàleg d'agreujants, que són més elevats que en la regulació anterior, la pena per una violació podia arribar als 18 anys de presó, però advertien que "a la pràctica" la imposició de penes tan elevades "seria extremadament difícil". També el Consell d'Estat va emetre un dictamen qüestionant part del redactat de la nova llei, com ara que la descripció del consentiment fos en negatiu i no en positiu, cosa que es va modificar en el text que finalment ha entrat en vigor.

stats