Societat 25/11/2021

El jutge rebutja les peticions de la família d'Helena Jubany i deixa el cas més a prop de la prescripció

Els afectats demanaven imputar tres persones

2 min
A l'esquerra, l'advocat Benet Salellas i, a la dreta, el germà d'Helena Jubany, Joan Jubany durant la roda de premsa d'aquest dimarts

GironaNova galleda d’aigua freda per a la família d’Helena Jubany, la bibliotecària assassinada a Sabadell el 2 de desembre del 2001. El jutjat de Sabadell que porta la causa ha rebutjat imputar tres persones que podrien estar relacionades amb el crim, tal com havien sol·licitat els seus familiars. Tampoc ha acceptat una altra de les seves demandes: crear una unitat combinada entre la Policia Nacional –que és qui ha portat el cas des dels inicis– i els Mossos d’Esquadra que es faci càrrec de la investigació. Amb aquestes peticions, l’advocat dels Jubany intentava evitar que el cas prescrigui, ja que si abans del 22 de febrer no apareix cap nova prova ni s’imputa cap sospitós, el crim quedarà impune per sempre. 

Dels tres sospitosos que havia assenyalat la família, dos estan relacionats amb la Unió Excursionista de Sabadell (UES) –de la qual formava part la víctima– i el tercer és un usuari que l’assetjava en xats d’internet. Ara bé, per al jutge no hi ha “indicis de criminalitat que vinculin de forma certa” aquestes tres persones amb l’assassinat i recorda que no es pot imputar cap ciutadà només per evitar que prescrigui un crim. 

Pel que fa a les noves diligències que també s’havien sol·licitat, el magistrat no creu que “escaigui” la seva pràctica ni permet que la investigació passi a mans d'una unitat combinada entre Mossos i Policia Nacional. La família de Jubany està molt decebuda amb la feina dels agents estatals –"han fet un paper nefast des de la reobertura”– i havia demanat reiteradament que un altre cos policial agafés les regnes del cas, però sempre l'hi han denegat, com en l'últim escrit del jutjat. De fet, l’única petició que sí que ha acceptat el magistrat és instar la policia a informar de l’estat de la investigació i demanar-li que acabi els oficis “amb la brevetat més gran possible”. 

Dues dècades sense culpables

Aquesta resolució judicial suposa un nou revés per als familiars de Jubany, que porten 20 anys sense saber qui va acabar amb la vida de la noia, que tenia 27 anys quan la van matar. El cas es va arxivar el 2005 i es va reobrir al cap de 15 anys, l’agost del 2020. Poc després, el febrer del 2021, es va tornar a arxivar fins que al maig es va tornar a obrir parcialment, només per analitzar el disc dur de Jubany. La família tem que es compleixi el termini de prescripció del delicte –expira el 22 de febrer– sense que la policia hagi trobat la persona o persones que van tirar Helena Jubany daltabaix d’un edifici.

stats