Salut
Societat 17/02/2023

L'alcohol, fins i tot en poques quantitats, pot fer mal a la salut

Els beneficis per al cor dels que tenen altres hàbits saludables podrien haver-se atribuït erròniament a la beguda

Dana G. Smith, The New York Times
3 min
Una persona tasta una copa de vi, en una imatge d'arxiu

Nova YorkLamento aigualir-te la festa, però aquesta copa (o dues) de vi cada nit no estan millorant la teva salut. Després de dècades de recerca confusa i, de vegades, contradictòria (massa alcohol és dolent per a tu, però una mica és bo; alguns tipus d'alcohol són millors que d'altres), el panorama està més clar: fins i tot les petites quantitats d'alcohol poden tenir conseqüències per a la salut. Una investigació publicada al novembre va revelar que entre el 2015 i el 2019 el consum excessiu d'alcohol va provocar prop de 140.000 morts a l'any als Estats Units. Al voltant del 40% d'aquestes morts van presentar causes agudes, com ara accidents automobilístics, enverinaments i homicidis. Però la majoria van ser causades per patiments crònics atribuïts a l'alcohol, com ara malalties del fetge i del cor o càncer. Quan els experts parlen de les terribles conseqüències per a la salut vinculades al consum excessiu d'alcohol, la gent sovint assumeix que es refereixen a persones que tenen un trastorn. "El risc comença a augmentar molt per sota dels nivells que la gent pensa", explica Tim Naimi, director de l'Institut Canadenc per a la Investigació de l'Ús de Substàncies de la Universitat de Victòria. Tècnicament, consum excessiu d'alcohol significa qualsevol cosa per sobre dels límits diaris recomanats per les pautes alimentàries dels Estats Units. Això són més de dues begudes al dia per als homes i més d'una per a les dones. Els límits diaris recomanats tampoc no es poden complir fent una mitjana durant la setmana. Si t'abstens de dilluns a dijous i prens dues o tres copes per nit el cap de setmana, aquestes copes compten com a consum excessiu. El que pot causar danys són tant les copes acumulades al llarg del temps, com la quantitat d'alcohol present a l'organisme en cada ocasió.

No se suposa que l'alcohol és bo per al cor?

L'efecte que l'alcohol té al cor confon perquè alguns estudis han afirmat que petites quantitats d'alcohol, particularment el vi negre, poden ser beneficioses. La idea que una dosi baixa d'alcohol era bona per al cor va sorgir probablement del fet que les persones que beuen petites quantitats solen tenir altres hàbits saludables, com fer exercici, menjar molta fruita i verdura i no fumar. Els beneficis per al cor d'aquests comportaments podrien haver-se atribuït erròniament a l'alcohol, segons Mariann Piano, professora d'infermeria de la Universitat de Vanderbilt. Investigacions més recents han descobert que fins i tot els nivells baixos de consum d'alcohol augmenten lleugerament el risc d'hipertensió arterial i cardiopaties, i que el risc augmenta dràsticament per a les persones que beuen en excés. La bona notícia és que quan es deixa de beure o se'n redueix el consum, la pressió arterial disminueix.

Gairebé tothom coneix la relació entre fumar cigarretes i el càncer, però poques persones s'adonen que l'alcohol també és un carcinogen potent. Segons una investigació de la Societat Nord-americana Contra el Càncer, l'alcohol contribueix a més de 75.000 casos de càncer a l'any i gairebé 19.000 morts per la mateixa causa. Se sap que l'alcohol és una causa directa de set tipus de càncer: cap i coll, cavitat oral, esòfag, fetge, mama i colorectal. En el cas d'alguns càncers, com el de fetge i el colorectal, el risc només comença quan es beu en excés. Però en el cas del càncer de mama i esòfag, el risc augmenta, encara que lleugerament, amb qualsevol consum d'alcohol.

Aleshores, hauria de deixar de beure?

No cal que deixis de beure del tot per ajudar a la teva salut. Fins i tot reduir una mica pot ser beneficiós, especialment si actualment beus per sobre dels límits recomanats. El risc “realment s'accelera quan prens un parell de copes al dia”, diu Naimi. “Les persones que beuen cinc o sis copes al dia, si poden reduir-ne tres o quatre, se'n beneficiaran molt”. De fet, cap dels experts amb qui hem parlat proposa abstenir-se del tot, tret que tinguis un trastorn per consum d'alcohol o hi hagi una situació d'embaràs. “No recomanaré que la gent deixi de beure del tot”, diu George Koob, director de l'Institut Nacional sobre l'Abús de l'Alcohol. “Vam tenir la llei seca i no va funcionar”. Tot i això, en general, el consell és "Begui menys, visqui més", assegura Naimi.

Copyright 'The New York Times'

stats