Societat 11/02/2021

L'Arnau de Vilanova creix però no hi haurà ampliació de plantilla

L'espai està connectat a l'edifici central i continuarà en actiu després del covid

2 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, en una imatge d'arxiu

Dilluns entra en funcionament l'hospital satèl·lit de 3.800 metres quadrats que estarà connectat a l'Arnau de Vilanova de Lleida. El nou espai polivalent comptarà amb 32 nous llits convencionals i 24 boxes d'urgències, que se sumaran als 430 llits –46 dels quals per a crítics i 26 per a semicrítics– que ja té el centre hospitalari. Tot i això, l'ampliació no anirà acompanyada de la contractació de més sanitaris. "Hi haurà una reorganització del personal, res ens agradaria més que poder contractar més professionals, uns 15 o 20 facultatius i unes 30 o 40 infermeres. Però no és possible perquè al mercat no hi són", ha dit el gerent territorial a Lleida de l'Institut Català de la Salut, Carles Sentís.

Al seu torn, Divina Farreny, gerent de la regió sanitària de Lleida del Servei Català de la Salut, ha remarcat que el nou espai permetrà esponjar l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que, segons Sentís, ja estava molt pressionat abans de la pandèmia. Segons Farreny, els professionals podran treballar en millors condicions i podran atendre millor els pacients. La consellera de Salut, Alba Vergés, també ha dit que amb l'ampliació s'haurà de desprogramar menys activitat ordinària. A més, Sentís i Farreny han explicat que preveuen que a l'estiu ja s'adjudiqui l'obra del nou bloc quirúrgic, que durarà uns tres anys, i, per tant, com que durant aquest període de temps perdran espai, hauran de reordenar tot el centre.

Sentís també ha explicat que dilluns ja es començaran a administrar les vacunes a la primera planta del nou espai i que, més endavant, traslladaran els pacients covid que són a l'edifici central a la segona planta, on hi haurà els nous llits convencionals. A la planta baixa, on se situaran els boxes d'urgències, també es farà el cribatge de tots els possibles casos de covid i se'ls farà la PCR.

L'ampliació de l'Arnau de Vilanova se suma així a la de l'Hospital de Bellvitge, a la del Germans Trias i Pujol i a la de la Vall d'Hebron. I encara falta que entri en funcionament l'ampliació del Moisès Broggi de Sant Joan Despí, que està previst que ho faci al llarg del mes de març. Així, a tres dies dels comicis catalans, Vergés ha aprofitat per treure pit de totes les ampliacions que està duent a terme la Generalitat. Ha destacat que s'ha construït l'espai de l'Arnau de Vilanova en un temps "rècord" i ha dit que ha costat el que estava previst, 14,4 milions d'euros. Sentís també ha celebrat la inversió a Lleida, que, segons ha apuntat, pateix "una falta d'infraestructures" sanitàries.

"No entenc els jutges"

D'altra banda, la consellera Vergés, sobre l'anunci d'un recurs per part dels restauradors de Barcelona després que la justícia basca hagi permès que bars i restaurants reobrin, ha expressat: "No puc entendre les decisions dels jutges que no es recolzen sobre criteris de salut pública".

stats