L'ONU demana a l'Estat que eviti dos desnonaments a Barcelona

Exigeix tenir en compte la vulnerabilitat de la família del Malek, amb dos fills menors a Sant Andreu, i de l'Alejandro, un veí del Gòtic de 83 anys

2 min
El pis de la família del Malek, al carrer Arquímedes de Sant Andreu, aquest matí

BarcelonaEl Malek, la seva dona i els seus dos fills, de 9 i 14 anys, pagaven 500 euros de lloguer per un pis al barri de Sant Andreu de Barcelona que va canviar de propietari –el va adquirir un gran tenidor– fa poc més d'un any. Ell, arran del covid, va perdre la feina en una empresa de reciclatge i el nou propietari els vol apujar ara més de 200 euros el lloguer, fins als 720. Però la família té uns ingressos totals de 718 euros mensuals. Estan disposats a continuar pagant el lloguer que pagaven amb l'anterior propietària, però no poden afrontar la pujada. "Em falten dos euros per poder pagar-lo", lamenta el Malek.

Tot i que el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) havia demanat aturar el desnonament de la família del Malek, el procés judicial no s'ha aturat i diferents entitats veïnals han fet una crida per evitar que s'executi avui. El llançament estava previst per a les 12.30 h i no ha tirat endavant, tot i que la propietat està decidida a culminar-lo, si cal, amb presència dels antidisturbis dels Mossos un altre dia. Avui no es disposava de prou agents de la Brimo per fer-lo efectiu, però l'advocat de la propietat ha deixat clar que el pròxim cop vindran preparats per executar el llançament encara que hi hagi veïns concentrats a la porta.

L'ONU havia demanat mesures cautelars per no deixar la família desemparada, ja fos aturant el desnonament o garantint un allotjament alternatiu per a la família. En el seu escrit, el comitè al·lega la necessitat d'aturar el procés per evitar "danys irreparables" a la família mentre s'analitza el seu cas. I aquest és exactament el mateix argument que fa servir en el cas de l'Alejandro, un veí de 83 anys del Barri Gòtic que s'enfrontava a un desnonament amb data oberta i, després de l'informe de l'ONU, el jutge s'ha fet enrere i ha suspès el desnonament.

Després de 64 anys vivint al pis de la família de la seva dona al carrer Estruc, ara l'intentaven expulsar perquè, mentre es trobava en una situació de molta vulnerabilitat per la mort de familiars propers, no va sol·licitar per escrit la subrogació del contracte de lloguer en el termini establert. L'Alejandro va perdre, en poc més d'un any, els seus dos fills i la dona i va patir una depressió que el va obligar a passar dies hospitalitzat.

Va ser en aquest moment quan no va sol·licitar com pertocava burocràticament la subrogació del lloguer, com denuncien des de Resistim al Gòtic, que han portat el seu cas a l'ONU. L'organisme ara ha dictat mesures cautelars per frenar el procés i evitar-li "danys irreparables" i les ha proposat tant a l'Estat com al jutjat .

stats