LA MÉTEO
Societat 31/07/2011

Amb l'agost arribarà l'estiu?

Tot fa pensar que amb el canvi de mes també canviarà el temps

Marc Candela
2 min

BarcelonaEl juliol ens ha volgut fer la guitza fins al final i aquesta tarda encara s'han escapat petits ruixats al Pla de l'Estany, la Selva o la Garrotxa. En tot cas, avui s'acaba un mes que ens ha deixat registres espectaculars: més de 100 litres caiguts en poc més de dotze hores al Gironès, la Selva i Osona; el juliol més fresc en 30 anys a la ciutat de Barcelona; aiguats sobtats que romandran a la memòria durant força temps, i un cel permanentment tapat que no oblidaran els que han estiuejat a la costa Brava aquestes últimes setmanes -per primer cop en 40 anys, hi ha hagut més estones de cel tapat que de sol en un mes de juliol a l'Estartit-.

L'última actualització dels models, però, confirma el canvi de temps amb l'arribada del mes d'agost. Demà dilluns gaudirem de moltes hores de cel clar i al migdia notarem un parell de graus més que avui. Això sí, els núvols baixos tornaran a fer la guitza almenys fins a mig matí a la costa Daurada i a la tarda creixeran algunes nuvolades al nord del país.

La resta de la setmana també la passarem amb calor d'estiu i molt més sol que no pas núvols prop de la costa però a partir de dijous el temps es farà més insegur a l'interior, amb xàfecs de tarda al Pirineu i la Catalunya central i una petita refrescada de cara al proper cap de setmana

I a partir d'aleshores? L'agència nord-americana de medi ambient, en el seu pronòstic estacional, apuntava a un mes d'agost tant o més fresc i plujós que el juliol. I de moment no s'han equivocat. Hem de dir, però, que aquestes previsions estacionals són poc fiables i, per fer-ho tot plegat encara més incert, el centre europeu de predicció anunciava, a principis d'estiu, un agost càlid i sec a les nostres contrades. I el Servei Meteorològic de Catalunya, que també ha començat a fer pronòstics pilot mensuals de temperatura, auguren que el mes que demà encetem serà calorós a l'entorn de Barcelona, al Penedès i al vessant nord del Pirineu i, en canvi, una mica més fresc del què seria normal al Ripollès, la Garrotxa o el Segrià.

Trobareu més informació a www.ara.cat/meteo.

stats