Societat 26/06/2017

L'Ajuntament de Barcelona denuncia que un alt càrrec d'Airbnb va rellogar un pis turístic il·legal

El govern obre foc contra la plataforma acusant-la de "donar cobertura" a xarxes organitzades i farà efectiva una nova multa de 600.000 euros per no complir la normativa

Laia Vicens
3 min
La Barceloneta (foto) i Ciutat Vella són dels barris més castigats per la densitat de pisos turístics.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient a un exdirectiu d'Airbnb per llogar un pis a Ciutat Vella i després rellogar-lo a turistes. Es tracta d'una pràctica il·legal que hauria fet Key Kuehne, el responsable d'Airbnb a Espanya i a Portugal entre el 2011 i el 2012.

L'Ajuntament de Barcelona denuncia que un alt càrrec d'Airbnb va rellogar un pis turístic il·legal

És un cas semblant al que es va conèixer la setmana passada, en què la propietària d'un pis a la Barceloneta va llogar el seu propi habitatge per poder recuperar-lo, ja que l'inquilí que l'hi havia llogat l'havia rellogat a turistes. En el cas de l'exdirectiu d'Airbnb va ser l'Ajuntament qui va detectar el setembre passat que el pis es publicitava a la plataforma tot i no tenir la llicència turística. En obrir un expedient sancionador a la propietària, la dona va demostrar que tenia el pis llogat des del 2013.

Aquest és un dels 6.000 expedients vinculats als pisos turístics que l'Ajuntament ha iniciat, segons ha explicat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. "És absolutament inacceptable i injustificable", ha denunciat Sanz, que ha acusat la plataforma de lloguers turístics de "donar cobertura" a xarxes que relloguen pisos de manera organitzada i d'"estafar" la ciutat.

Per això, el govern municipal formalitzarà aquesta setmana la multa de 600.000 euros -la quantitat màxima- que va anunciar fa uns mesos per seguir vulnerant la llei catalana de Turisme, i és que l’empresa ja va rebre dues multes més de 30.000 euros, que va recórrer al contenciós-administratiu. Ara Airbnb té un mes per recórrer la sanció. L’Ajuntament ja ha alertat que n’interposarà una altra si Airbnb segueix incomplint la normativa anunciant pisos il·legals. Ara mateix n’està anunciant entre 6000 i 8000 a la seva web, i el consistori demana que per evitar-ho s’incorpori el número de llicència a cada anunci. En tot cas, l’Ajuntament vol parlar amb la Generalitat per augmentar més encara la quantitat de les sancions.

El cas d’Airbnb és especialment problemàtic per l’Ajuntament. Segons ha dit el regidor de Turisme, Agustí Colom, amb altres 12 plataformes s’ha aconseguit reduir “de forma dràstica” la publicitat dels habitatges il·legals, mentre que amb Airbnb s’han “traspassat tots els límits possibles”. Segons Colom, “el de la legalitat és l’únic camí que té Airbnb per seguir operant a Barcelona”. Sanz, especialment dura contra la plataforma, ha assegurat que “o compleix la llei o no podrà operar a Barcelona”. “Hi ha qui pensa que està per sobre d’aquesta legislació i pot fer el que li dona la gana”, ha dit Sanz, molt contundent.

Airbnb diu que és un "assumpte personal" i acusa Colau de "buscar conflicte"

I davant d'aquestes acusacions, què diu l'empresa? Airbnb ha emès un comunicat en què defensa que el lloguer il·legal és un "assumpte personal" d'una persona que ja no treballa a la companyia. A més, ha assegurat que recorrerà la sanció interposada per l'Ajuntament.

En el comunicat, l'empresa es mostra "decebuda per l'amenaça" de noves multes i acusa l'Ajuntament de fer declaracions "falses". Així, reivindica que des de fa temps que treballen "incansablement" per arribar a un acord amb el consistori i diuen que han fet "ofertes fermes i generoses" que el govern municipal ha rebutjat perquè ha "escollit el conflicte per sobre de l'acord".

En aquest sentit, Airbnb assegura que es crea "confusió i frustració" entre les famílies "de classe mitjana" per les quals llogar el seu pis pot ser un "salvavides" per arribar a final de mes.

Un observatori a tres bandes per lluitar contra "la xacra" dels pisos il·legals

Fins ara, l'Ajuntament, la Diputació i el consorci de Turisme de Barcelona recollien dades sobre l'activitat turística per separat. Per primer cop, posaran en comú la seva feina i ho faran sota el paraigua de l'Observatori de Turisme, una nova eina que servirà per generar xifres qualitatives i quantitatives que permetin dissenyar estratègies sobre com afrontar el fenomen del turisme a la ciutat i a les altres comarques de Barcelona.

Un dels objectius serà fer un cens dels allotjaments que hi ha per detectar quins són il·legals, una "xacra" en paraules del regidor de Turisme, Agustí Colom. L'observatori també quantificarà fins a quin punt pot créixer el turisme perquè sigui sostenible, ja que encara que és un fenomen econòmic que genera beneficis, també provoca "malestars i problemes", segons el regidor.

stats