Societat 12/03/2015

L'Aliança contra la Pobresa Energètica lamenta que continuen els talls de subministraments bàsics

L'associació ciutadana es manifesta al centre de Barcelona amb una 'performance' i insta al Govern a plantar cara a les empreses

Laura Sugrañes Creus
2 min
Els participants de la 'performance' amb pancartes en contra dels talls de subministrament

BarcelonaL'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha realitzat aquest dijous una 'performance' al Passeig de Gràcia de Barcelona per denunciar que la situació de pobresa energètica a Catalunya no ha millorat i segueixen havent-hi casos de talls de subministraments bàsics a famílies vulnerables. L'associació ciutadana considera que la Generalitat està sotmesa a les subministradores i que aquestes duen a terme "pràctiques abusives". La representació al carrer ha simulat una situació de pobresa energètica, que els participants, unes 200 persones, han seguit després amb els lemes: "Ni set, ni fred ni foscor" i "Sí que es pot".

Després que l'octubre passat el Tribunal Constitucional tombés el decret contra la pobresa energètica que el Govern va proposar, en els pressupostos d'aquest 2015 la Generalitat ha afegit un fons per fer front als impagaments de les famílies afectades. En aquest sentit, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assegurar el passat febrer que cap família a Catalunya es quedaria sense aigua, llum o gas per motius de pobresa energètica. La portaveu de l'APE, Tatiana Guerrero, però, ha contradit les declaracions de Puig: "Aquestes mesures són una cortina de fum que fa la Generalitat per fer veure que les coses van bé però la realitat és molt diferent. Ahir mateix van tallar l'aigua a la Míriam, ingressada a l'hospital, i la llista d'afectats és interminable". Pel que fa al decret impulsat pel Govern, Guerrero considera que "és insuficient i no duu a terme cap mecanisme de fiscalització perquè les subministradores compleixin el que hi posa". L'associació també ha reivindicat que el fons de solidaritat és promocionat contínuament per la Generalitat però que encara no està concretat i no ha tingut efectes pràctics.

ILP contra la pobresa energètica i els desnonaments

A Catalunya unes 320.000 llars pateixen pobresa energètica. "Les subministradores no aporten dades sobre els talls que es produeixen, perquè lògicament no els interessa" ha explicat la portaveu de l'APE. L'associació denuncia també que es produeixen casos de talls a persones amb informes de vulnerabilitat i que això segons la modificació del Codi de Consum està prohibit.

Per millorar la situació existent i pressionar a les empreses tant pel que fa a la pobresa energètica com als desnonaments, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la PAH i l'Observatori DESC han impulsat una ILP que ja compta amb més de 40.000 signatures i que preveu arribar a les 50.000 per tal de poder presentar-la al Parlament.

stats