Societat 30/01/2016

L’ANC i Òmnium, al rescat del Delta

Mobilitzen la seva massa social, per primer cop al marge d’una Diada, per omplir Amposta el dia 7

David Bigorra
3 min
Membres de l’ANC de Tortosa preparant ahir la manifestació del 7 de febrer.

BarcelonaTota la maquinària en marxa. Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana uneixen forces un cop més, però aquesta vegada és per col·laborar amb una causa diferent de l’habitual estrictament sobiranista. Ho fan per donar suport -convocant la seva massa social- a la Plataforma en Defensa de l’Ebre, organitzadora de la manifestació a Amposta del diumenge 7 de febrer contra el Pla Hidrològic de l’Ebre, aprovat el 8 de gener pel govern del Partit Popular en funcions.

“El pla hidrològic és una nova agressió del govern espanyol, que torna a actuar sense diàleg i imposant”, lamenta Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, que adverteix que cal preparar-se per als “constants atacs” a què estarà sotmesa Catalunya en els mesos vinents. Tant Cuixart com Jordi Sànchez, president de l’ANC, seran presents a la manifestació en representació de les dues entitats sobiranistes.

A diferència de les anteriors manifestacions de l’Onze de Setembre a Barcelona, aquest cop tant Òmnium Cultural com l’ANC centren els seus esforços de mobilització cap a les Terres de l’Ebre. “Aquesta vegada tenim un temps més curt de preparació i el fet que el lloc no sigui Barcelona com estàvem acostumats fins ara ho fa una mica diferent”, diu Oriol Codina, membre del secretariat i de la comissió de mobilitzacions de l’ANC. Tot i això, Codina creu que la convocatòria serà un èxit, ja que s’estan organitzant autobusos des de tots els punts de Catalunya i la resposta està sent molt positiva.

Atac a la fisonomia del país

Les dues entitats sobiranistes veuen en el pla hidrològic una demostració clara que és indispensable per a Catalunya disposar d’estructures d’estat. “Aquest pla alteraria, si es dugués a terme, la fisonomia del país, però no només pel que fa al Delta sinó també a les activitats que s’hi duen a terme, i això també atempta contra la cultura, la cohesió i la identitat”, reivindica el president d’Òmnium. D’altra banda, Codina denuncia que el pla és “una altra limitació a l’autogestió dels nostres recursos propis”.

La manifestació del 7 de febrer començarà a les 12.00 hores des del parc dels Xiribecs d’Amposta i marxarà fins al pont penjant. A més, l’ANC prepara un dinar popular per a tota la gent que vingui a donar-hi suport, a qui es demana que vagi vestida de blau per simbolitzar una gran riuada. “L’Ebre sense cabals és la mort del Delta”, subratlla el lema de la mobilització.

La manifestació es durà a terme el dia abans que un grup de sis diputats de la comissió de peticions del Parlament Europeu -de diferents nacionalitats i opcions polítiques- visiti les Terres de l’Ebre per copsar la situació. El grup d’eurodiputats parlarà amb membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, a més de científics i persones que treballen i viuen de la terra. Després viatjaran cap a Madrid per visitar el ministeri de Medi Ambient.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre vol que la manifestació sigui un cop d’efecte abans de la visita dels representants europeus. “El poble de Catalunya està molt conscienciat i molt mobilitzat”, explica Cuixart, que no dubta que l’afluència des dels diferents punts del Principat serà massiva. I sentencia: “Aquests mesos farà falta que estiguem disposats a sortir al carrer tants cops com calgui per defensar la integritat del país”.

Òmnium Cultural i l’ANC han animat els seus socis a participar a la manifestació a través de correus electrònics i missatges a les xarxes socials. Entre les dues entitats sumen gairebé 100.000 associats i la repercussió va creixent a mesura que s’acosta el dia i es van omplint els autobusos, que, en el cas dels que surten des de Barcelona, tenen un preu de 12 euros per persona.

Marea blava

El nou pla hidrològic del govern estableix per al tram final de l’Ebre un cabal mínim de 3.000 hectòmetres cúbics a l’any, mentre que la comissió per a la sostenibilitat de les Terres de l’Ebre assegura que el règim de cabal s’ha de situar entre els 5.871 i els 9.907 hectòmetres. És per aquest motiu que la gent del Delta, secundada per manifestants vinguts des de tot arreu, tornarà a sortir al carrer per mostrar la seva disconformitat cap al que veuen com una agressió al territori.

“Un govern en interinatge que no està ni constituït com a tal atempta contra els interessos dels catalans”, resumeix Jordi Cuixart d’Òmnium. Amposta es vestirà de blau el 7 de febrer per cridar un cop més: “Lo riu és vida”.

stats