Societat 24/02/2015

El Carnaval de Solsona demana disculpes "a qui s'hagi sentit ofès"

Els organitzadors i l'Ajuntament es desvinculen del polèmic cartell que es va difondre a la xarxa i matisen que l'arribada del rei Carnestoltes independentista va ser una 'performance' "fictícia, grotesca, satírica i burlesca"

Acn
2 min

SolsonaL'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, entitat responsable de l'organització del Carnaval de Solsona, ha mostrat a través d'un comunicat la seva "estupefacció" pel "lamentable" ressò mediàtic i a les xarxes socials que ha tingut l'arribada del rei Carnestoltes a la rua, amb una estelada a l'esquena i 'matant' membres ficticis de l'exèrcit espanyol.

Els organitzadors han demanat disculpes públiques "a qui s'hagi sentit ofès" i han explicat que "mai es van plantejar l'acte amb voluntat ofensiva envers cap col·lectiu". L'entitat ha recordat que es tractava d'un acte "absolutament fictici, grotesc, satíric i burlesc". També s'han volgut desvincular del polèmic cartell aparegut a les xarxes on es llegeix a 'Vine a matar espanyols'. El consistori tampoc reconeix aquest cartell. El col·lectiu "condemna rotundament el missatge" d'aquest cartell anònim i atribueix l'aparició de la imatge a una campanya de criminalització del Carnaval de Solsona.

L'associació "lamenta profundament" que les imatges de l'arribada del rei Carnestoltes hagin estat tretes de context –com en aquest vídeo en què es critica l'acte a partir de les imatges de la retransmissió de la televisió local– i que se n'hagi exagerat el to d'una forma "desproporcionada amb les paraules d'una persona que va ser entrevistada per la televisió per la seva llarga relació amb la història del Carnaval". Els organitzadors han volgut recordar que les opinions eren "personals" i en cap cas representaven ni l'Associació de Festes ni la ciutat de Solsona.

El comunicat també explica que, si bé l'Ajuntament de Solsona col·labora econòmicament amb la celebració del Carnaval, el consistori no participa ni és coneixedor amb antelació dels actes del programa. La festa, doncs, s'organitza íntegrament des de la societat civil de la ciutat.

El Carnaval de Solsona és una festa declarada d'interès nacional per la seva història, amb més de 50 anys, la seva singularitat en el mapa nacional i el seu ric patrimoni geganter. L'organització espera que el "desafortunat" episodi es resolgui sense més conseqüències i que la festa, "amb voluntat pacífica, integradora, però també satírica, en una propera edició pugui també riure-se'n".

La Fiscalia de Lleida va anunciar aquest ahir, dilluns, que obria diligències d'investigació penal per un possible delicte d'incitació a l'odi en relació amb la difusió del cartell del Carnaval de Solsona, on es podia llegir 'Vine a matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar'. El sindicat ultradretà Manos Limpias ha denunciat l'Ajuntament i els autors del cartell a la Fiscalia i al jutjat d'instrucció, als quals ha fet arribar un vídeo amb les imatges de l'acte. I el PP –que ahir ja va denunciar públicament que s'havia produït "apologia de la violència" en la festa– ha presentat aquest migdia a la Fiscalia de Lleida un escrit d'adhesió a les investigacions que hi ha en marxa.

stats