La lava obliga a evacuar 800 persones a La Palma

La colada avança lentament cap a zones urbanitzades

Ara
2 min
El volcà Cumbre Vieja continua expolsant lava i cendra.

BarcelonaUna de les colades del volcà de La Palma ha obligat a evacuar aquest dimarts unes 800 persones de Los Llanos de Aridane. La colada, que avança lentament i amenaça elements urbans, obliga els tècnics de l'emergència volcànica a supervisar un mapa de perillositat per preveure el rumb que podria prendre. El mapa ha sigut encarregat pel director tècnic del Pevolca (Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries), Miguel Ángel Morcuende, que també ha especificat que la xifra de persones evacuades de Los Llanos de Aridane pot variar perquè molts veïns havien abandonat la zona prèviament, fa dies, i havien retirat pertinences dels seus habitatges en previsió que pogués passar alguna cosa.

A més, la portaveu científica del Pevolca, María José Blanco, ha indicat, segons l'agència Efe, que en les últimes hores ha augmentat el senyal de tremolor volcànic, cosa que en principi assenyala que hi ha més contingut de gas en el magma que està sortint del centre eruptiu. És probable que afecti les operacions a l'aeroport de La Palma, i podria fer-ho al de Tenerife Sud, tot i que no s'esperen canvis en aquest aspecte fins dijous, ha afegit María José Blanco.

El volcà ha emès 21.868 tones diàries de diòxid de sofre i 1.848 de diòxid de carboni, i ahir es va registrar un pic de gran intensitat al superar-se els 350 micrograms per metre cúbic de partícules; concretament se'n van registrar 830, en un episodi puntual que va remetre.

Miguel Ángel Morcuende ha recordat així mateix que la sismicitat continua sent elevada, però continua concentrada a profunditat mitjana –de 10 a 15 quilòmetres– i superior –més de 20 quilòmetres–, cosa que indica que no hi ha probabilitat, en principi, que sorgeixi un nou centre emissor. Ha explicat que, com a conseqüència de la ruptura del con del volcà dissabte passat, ara mateix hi ha una colada primigènia, que "no té aportació de lava", i que discorre pel nord de la muntanya de Todoque amb tres ramals: el que ha creat el delta làvic, el del Charcón i el que s'ha situat a uns 200 metres de la costa al Cantil. A part, hi ha una altra colada que baixa "amb enorme potència", que porta la major part del flux làvic i que discorre paral·lela a l'anterior.

Aquesta colada, que s'està vigilant i monitoritzant, està produint danys importants al travessar zones de cultius i residencials amb edificacions, però no preocupa tant perquè discorre per zones ja evacuades.

Encara hi ha una tercera colada, de menys potència que l'anterior, que és la que discorre més al nord-oest i ha creuat en diagonal el polígon industrial del Callejón de la Gata, a Los Llanos de Aridane, ha precisat Morcuende, que ha indicat que s'està "traslladant a una capçalera d'una nova conca i amenaça elements urbans". "Aquesta és la colada que ens preocupa perquè es mou a zones que no estaven evacuades". Per això l'ordre de desallotjar dictada avui.

Fins ara l'erupció ha arrasat 169,44 hectàrees agrícoles, de les quals 90,25 corresponen a plataners, 9,43 a alvocaters, 48,37 a vinyes i 21,39 a altres cultius.

stats