SOCIETAT
Societat 18/04/2011

L'enigma de Charles Manson continua viu després de 40 anys a la presó

L'enemic públic número 1 dels EUA continua alimentant els malsons dels nord-americans, a qui llança una amenaça: "A mi m'heu condemnat per ser la voluntat de Déu i tard o d'hora la voluntat de Déu s'imposarà sobre tots vosaltres"

David àlvarez
3 min
La imatge de Manson en el moment de ser detingut s'ha convertit en una icona del segle XX / TIME

BarcelonaFa tot just 40 anys, uns crims terribles van commocionar Hollywood i, per extensió, els Estats Units. Set persones, entre elles l'actriu Sharon Tate, casada amb Roman Polanski i embarassada de vuit mesos, havien aparegut mortes a la luxosa casa del director. A les parets, els assassins havien escrit estranyes consignes amb la sang de les víctimes. Charles Manson va ser acusat d'instigar els assassinats i ràpidament es va convertir en l'enemic públic número 1 dels nord-americans benpensants, que provaven de mantenir els seus fills lluny de les influències dels hippies, del comunisme, i de les drogues àcides, tres conceptes que en aquell moment eren força difícils de separar, i que Manson va passar a encarnar. Quan han passat quatre dècades des d'aquella fatídica nit, Charles Manson continua sent un enigma que atreu i repel·leix a parts iguals, i potser l'assassí en sèrie més famós del país, tot i que ell no va matar directament ningú.

Manson, que va ser cantant i líder d'una comuna hippie que va anomenar "la Família", ha passat a la presó 63 dels seus 76 anys. Ara, fa la vista enrere en una entrevista a Vanity Fair España, on admet que és “un home dolent” però recorda que l'han condemnat “per ser la voluntat de Déu”. “Mala hierba nunca muere”, diu Manson durant l'entrevista, en un castellà acceptable i en un to amenaçador. Respecte a la seva participació en els crims, Manson és, un cop més, misteriós. “No li dic a la gent el que han de fer. Ells saben el que han de fer. I si no ho saben, no vénen a mi", diu Manson, en unes declaracions que semblen reclamar la seva innocència. “Tots som màrtirs. Per això Crist crida l'atenció. Per això el van crucificar", sentencia Manson, que afegeix que a ell l'han condemnat "per ser la voluntat de Déu i tard o d'hora la voluntat de Déu s'imposarà sobre tots vosaltres".

Manson va ser condemnat a mort, però la pena va ser commutada per cadena perpètua després de l'abolició de la pena capital a Califòrnia. A dia d'avui, encara manté un gran nombre de seguidors que continuen enviant-li cartes a la presó, i ha entrat a formar part del mite macabre dels assassins en sèrie. Molts americans no saben si Manson és una persona o un personatge de ficció com pot ser Freddy Krueger. El judici dels crims va establir que Manson va ordenar que es cometessin. Segons la sentència, quatre joves amb qui compartia comuna hippie en un ranxo als afores de Los Angeles, van ser els autors materials dels assassinats. La finalitat, segons el jutge, era esperonar una guerra racial que el mateix Manson hauria vaticinat. Ara bé, Manson considera que el fiscal del cas el va manipular creant una teoria sobre una conspiració que no va existir. A Manson no se li va permetre defensar-se a si mateix ni tampoc testificar davant un jurat.

Després de més de dues dècades de silenci i des de la presó californiana de Corcoran, Manson es declara habitant de “l'inframón”. “Sóc mesquí, brut, una mala peça i dolent, un home que dispara a la gent”, diu Manson, que a dia d'avui és un ancià. Al seu front, però, encara es poden veure les marques de l'esvàstica que ell mateix es va dibuixar amb ferro roent mentre el jutjaven. Amb aquesta acció extrema, Manson volia denunciar el tractament injust que se li estava donant per la commoció popular i mediàtica que el cas va provocar. Precisament aquest argument és el que vol fer servir l'advocat italià Giovanni di Stefano per reobrir el cas. Di Stefano va ser advocat de Saddam Hussein, entre altres persones, i ara Manson s'ha posat a les seves mans. L'advocat ha presentat un recurs davant el Comitè Interamericà de Drets Humans i ha enviat una carta al president dels Estats Units, Barack Obama, en què demana l'anul·lació de la condemna per haver-se vulnerat durant el judici els drets del jutjat. "Crec que Obama és idiota per fer el que fa”, diu Manson del president dels EUA. “No sé com l'han pogut enganyar per ficar-se aquí”, es pregunta i afegeix que “estan jugant amb ell". Manson considera que Obama és "un esclau de Wall Street".

stats