METEOROLOGIA
Societat 13/01/2015

Fi de l’episodi de contaminació sense valors crítics

Aquest dilluns al matí ha quedat desactivat el protocol per contaminació atmosfèrica que s’ha estat aplicant durant el cap de setmana en 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona

Miquel Bernis
2 min
El protocol per contaminació  s’ha activat en 40 municipis.

MeteoròlegAquest dilluns al matí ha quedat desactivat el protocol per contaminació atmosfèrica que s’ha estat aplicant durant el cap de setmana en 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. El fet que divendres la pressió atmosfèrica arribés al nivell més alt dels últims 25 anys va portar a prendre aquesta mesura, però durant el cap de setmana els nivells d’òxids de nitrogen i de partícules en suspensió PM10 (els principals contaminants) no han superat els llindars d’alerta en cap moment.

La normativa europea estipula un seguit de criteris diversos, entre els quals hi ha, per exemple, que el nivell de diòxid de nitrogen només pot superar els 200 micrograms per metre cúbic 18 cops a l’any com a màxim. Des de divendres el nivell màxim de diòxid de nitrogen s’ha registrat a l’Eixample de Barcelona, amb 135 micrograms per metre cúbic, lluny, per tant, del límit. Són dades i unitats poc agraïdes, però les podem posar en context comparant-les amb les de l’últim cop que es va activar el protocol de contaminació al voltant de Barcelona, durant el desembre del 2013.

Llavors els 200 micrograms de diòxid de nitrogen per metre cúbic d’aire es van superar a Barcelona, a Granollers i a Terrassa, amb un màxim de 253 el dia 4 al matí al barri de l’Eixample. Gairebé el doble de concentració, per tant, que en l’episodi d’aquests últims dies. L’anticicló d’aquest cap de setmana ha sigut potent, però no prou persistent per provocar nivells perillosos de contaminació. Entre ahir i avui el vent de garbí s’ha encarregat de dispersar els contaminants, i tot fa pensar que a partir de dijous entrarem en una dinàmica de temps molt més canviant que evitarà noves situacions crítiques.

stats