Societat 09/01/2018

L'Estat amenaça de fer pagar a Abertis tots els costos del rescat de l'AP-6 pel temporal

Foment demana a la concessionària de l'autopista que l'informi de totes les reclamacions

M.f.f.
2 min
L'exèrcit va tardar 18 hores en rescatar els conductors atrapats per la neu a l'AP-6. EFE

MadridEl ministeri de Foment avança en la investigació de l'error que aquest cap de setmana va provocar el caos pel temporal a l'AP-6, l'autopista que connecta Madrid amb Galícia. Segons informa en una nota de premsa, ha sol·licitat a la concessionària de la via, Iberpistas –que forma part del grup Abertis–, que li remeti totes les reclamacions que rebi sobre la nevada amb l'objectiu de tenir clares quines poden ser les possibles indemnitzacions. Al seu torn, demana al ministeri de l'Interior i de Defensa que facin una valoració de totes les despeses a càrrecs de l'Estat per al rescat a l'autopista, que va anar a càrrec de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Segons una sentència del Tribunal Suprem del 2010 arran d'una nevada a l'AP-1 del 2004, la concessionària és la responsable última de la gestió de l'autovia en cas de temporal i qui ha de pagar totes les indemnitzacions. Així llavors el Suprem va concloure que l'empresa en qüestió havia de tornar als afectats una compensació de 150 euros.

Ara el govern espanyol valora que també assumeixi el cost del rescat per part dels efectius de l'exèrcit, després que en la reunió de crisi de dilluns al ministeri de l'Interior es decidís que Protecció Civil, la DGT i la AEMET, davant de les inclemències meteorològiques, també puguin decidir mobilitzar l'UME amb antelació. Aquesta potestat, actualment, està en mans de la comunitat i de les delegacions i subdelegacions del govern.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha insistit aquest dimarts que el govern espanyol "donarà la cara" pel caos del cap de setmana, en què centenars de cotxes van quedar atrapats per la neu més de 18 hores, amb les compareixences tant d'ell com del ministre de l'Interior, José Ignacios Zoido, i el director de la DGT, Gregorio Serrano, al Congrés. Serrano ha defensat aquest dimarts en un nou tuit que dissabte seguís la nevada des de casa seva a Sevilla i no pas a Madrid, malgrat estar de "guàrdia" durant l'operació tornada. Amb ironia ha dit que a la capital andalusa també hi ha "internet i telèfon".

stats