Societat 21/06/2013

L'estiu comença amb un divendres de ruixats i set dies molt primaverals

Les tempestes seran localment fortes a la tarda i podrien descarregar algunes calamarsades. Anem camí d'una de les revetlles més fresques dels últims anys

Miquel Bernis
2 min
Primera albada de l'estiu a Sant Pere de Vilamajor // Jordi Rodoreda

BarcelonaNingú diria que avui ha començat oficialment l'estiu, si mirem les temperatures de primera hora (Vic 10 graus, Puigcerdà 8, Esterri d'Àneu 6, Solsona 9, Lleida 12, Manresa 12, Igualada 12, Girona 14), però, efectivament, a les 7 i 4 minuts s'ha produït l'entrada oficial a la nova estació, que durarà fins al 22 de setembre.

La sensació de dia radiant d'aquest matí és molt tramposa, perquè avui ens creuarà un altre front que farà que a partir de mig matí descarreguin ruixats i tronades a moltes comarques. Preferentment plourà al Pirineu, a l'interior i a la Catalunya Central, però alguns xàfecs també afectaran la costa i el Prelitoral, sobretot al sud. Cal estar atents a possibles tempestes localment fortes que descarreguin calamarsa. Avui no es repetiran pluges de fins a 100 litres al Pirineu, però caldrà estar pendents de possibles xàfecs sobtats que en deixin més de 20. Els experts creuen que si no se superen els 40 l/m2 no hi haurà més problemes amb les capçaleres dels rius de la Vall d'Aran i del Pallars.

El cap de setmana el temps serà millor, demà quedaran intervals de núvols al Pirineu, a la Catalunya Central i a força comarques de Girona, però gairebé no plourà enlloc, i en conjunt hi haurà més estones de sol que no pas amb núvols. Diumenge el dia serà similar, però un altre petit canvi de temps podria fer que la nit de revetlla fos insegura la nord-est, fins i tot amb xàfecs puntuals a les comarques de Girona i a la Catalunya Central. Això caldrà precisar-ho els dies vinents. En tot cas, el que sembla més clar és que serà una de les revetlles més fresques dels últims anys, i que bufaran la tramuntana i el mestral a l'Empordà i a l'Ebre. El dia de Sant Joan quedaran restes de núvols, però, com passarà demà, hi haurà moltes clarianes.

Queda clar que l'inici de l'estiu no serà calorós, més aviat al contrari. Els pròxims set dies les temperatures es mantindran més baixes del que caldria esperar per l'època, amb nits fresques, fins i tot fredes al Pirineu, i temperatures que al migdia amb prou feines arribaran als 25 graus.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats