Societat 23/09/2011

L'ICS vol rebaixar el sou dels metges retallant guàrdies i complements

L'empresa pública de salut assegura que treballen perquè la retallada en el capítol de personal no superi els 45 milions d'euros. Metges de Catalunya ho havia xifrat en 65 milions d'euros

L. B/acn
3 min

BarcelonaSi els treballadors dels hospitals de la xarxa sanitària concertada estan patint expdients de regulació d'ocupació (ERO), els dels hospitals públics de l'ICS hauran de fer front a noves retallades de sou. Dilluns que ve hi ha convocada una taula sectorial de salut on s'han de negociar aquestes mesures laborals que passen per retallar les hores de guàrdia i els complements per jornada partida, entre d'altres. Tot plegat, podria arribar a rebaixar el sou dels metges un 30%, que s'afegiria al 5% que ja se'ls va reduir com a funcionaris.

Els vuit hospitals de l'ICS han de retallar 75 milions d'euros abans del 31 de desembre, segona ha explicat el director gerent, Joaquim Casanovas. L'objectiu és que al capítol de personal la retallada no superi els 45 milions d'euros, en comptes dels 65 que denuncia Metges de Catalunya. Una de les solucions de gestió és per exemple compatibilitzar la baixada de l'activitat als hospitals en dies festius amb el fet que alguns membres del personal puguin lliurar. Això és el que es farà a l'Hospital de la Vall d'Hebron durant la setmana del pont de la Constitució al desembre. Casanovas ha dit, però, que no és la primera vegada ni el primer centre que ho fa.

Casanovas, ha apel·lat a evitar les vagues als centres hospitalaris per no carregar més la pressió sobre la població i ha confiat a trobar "punts d'acord" amb els representants dels treballadors. "Una vaga sanitària mai és agradable per a la població, si la podem evitar millor que millor", ha declarat Casanovas, després de conèixer que els metges de l'Hospital Vall d'Herbon són partidaris de fer vaga. Casanovas ha explicat que a finals d'any hauran d'haver aplicar una retallada de 75 milions d'euros i ha afegit que treballen per aconseguir que al capítol de personal la reducció "no sigui de més de 45".

Casanovas ha apel·lat a la prudència en les negociacions amb els representants dels treballadors i no ha avançat en quin punt es troben aquestes per tal de no perjudicar el procés. "En la fase en què estem hem de ser discrets i si volem que arribin a bon fi, la discreció és obligada", ha assegurat.

Tot i això, ha fet una crida al diàleg per no arribar a la vaga perquè "la població està suportant moltes coses". "S'han produït i es produiran [vagues al sector sanitari], tampoc passa res, però hem d'intentar evitar-les. És responsabilitat de tots intentar-ho", ha declarat. Tot i això, la reducció d'un 10% del pressupost s'ha d'aplicar perquè és un mandat del Govern i del Parlament.

Viabilitat dels centres

Mentre els metges de Vall d'Hebron van votar en assemblea anar a la vaga, aturada que encara no ha sigut convocada oficialment, altres hospitals com Can Ruti o l'Arnau de Vilanova han rebutjat aquesta mesura però han dit que faran prevaldre el criteri clínic per sobre de l'econòmic.

En aquest sentit, Casanovas ha coincidit en el fet que "el criteri clínic sempre ha d'estar per sobre de tot plegat", però ha recordat que "la viabilitat de la institució també és important" perquè si no s'assegura aquesta no es pot aplicar el criteri clínic. El director gerent ha defensat que prevalgui el criteri mèdic "però sempre tenint en compte la viabilitat i la utilització eficient dels recursos".

Acabar bé el 2011 per poder començar bé el 2012

Sobre el pressupost pel 2012, Casanovas ha dit que la clau és que el 2011 es tanqui el pressupost sense desviacions. "La primera cosa per afrontar un bon 2012 és que no hi hagi desviacions en el pressupost del 2011", ha dit.

El director gerent de l'ICS, però, ha reconegut que la situació econòmica general no és bona i que el sector sanitari "no és aliè" a aquesta situació. Ha afegit que el pressupost amb què compta l'Institut "són molts diners" i que han de treballar per tal d'organitzar l'oferta sanitària d'acord amb aquests comptes.

stats