Superat el pic a les UCI però “cautela” amb l’evolució

El 17% dels contagis de covid analitzats ja corresponen a la variant britànica

2 min
Un pacient ingressat per covid a l’UCI de l’Hospital de Bellvitge.

BarcelonaLes últimes dades del covid a Catalunya confirmen un alleujament de la pressió als hospitals: ara hi ha 2.517 pacients ingressats, 702 dels quals a l’UCI. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès aquest migdia que s’ha superat el pic de pacients a l’UCI de la tercera onada –a principis de setmana va arribar a 731– però ha fet una crida a la prudència. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també ha demanat “cautela” amb l’evolució i ha afegit que s’haurà de veure l’impacte de relaxar algunes restriccions a partir de dilluns.

El doctor ha remarcat que les variants poden incidir en la tendència de la pandèmia i Vergés ha explicat que el 17% dels contagis de coronavirus analitzats ja corresponen a la variant britànica. “De mica en mica veiem com va pujant”, ha avisat. De fet, Argimon ha recordat que la previsió és que la tercera setmana de març, d’aquí un mes i mig, aquesta variant del virus sigui la dominant a Catalunya.

Universitats com a espais de vacunació

Pel que fa a la vacunació, Vergés ha avançat que en la tercera fase un dels espais que es volen fer servir són els campus universitaris. La consellera va parlar aquest divendres amb diversos rectors que van mostrar la seva predisposició a facilitar les universitats per vacunar la població general. Salut manté que tindrà la capacitat per vacunar 150.000 persones al dia si es reben les dosis suficients, però aquesta etapa encara no se sap quan podrà ser.

De moment les primeres 31.000 dosis d’AstraZeneca que pertoquen a Catalunya –Espanya ha confirmat aquest vespre que ha rebut les primeres 196.800 dosis– seran per als treballadors essencials, que formen la segona fase de la vacunació, mentre continua en marxa la primera fase amb les dosis de Pfizer i Moderna, que no s’ha completat perquè falten els grans dependents i la població de més de 80 anys.

Però la decisió del ministeri de Sanitat de limitar la vacuna d’AstraZeneca a la població d’entre 18 i 55 anys “complica molt” el pla de la Generalitat. Segons Argimon, “bona part” dels treballadors als quals es volia posar aquesta vacuna –serveis essencials i sanitaris que no estan en contacte amb pacients de covid– exerceixen fins als 65 anys, cosa que afecta les previsions.

Argimon i Vergés han fet aquesta valoració després d’una visita als laboratoris catalans Reig Jofre, que participaran en la producció de la vacuna del covid-19 de la farmacèutica Johnson & Johnson.

stats