Societat 24/07/2012

Felip Puig: "Si el temps ens aguanta, esperem controlar el foc al llarg d'aquest dimarts"

El conseller d'Interior reclama la col·laboració ciutadania per tal d'enxampar els causants del foc. Insta a fer fotos d'aquells que llancin burilles de cigarret per la finestra

Ara
2 min
L'incendi des de Terrades/  @celiasantacreu

FigueresL'incendi de l'Empordà continua actiu aquest dimarts al matí i ja ha afectat unes 13.800 hectàrees –hi ha clapes que no han cremat–. Més de 1.500 efectius han treballat tota la nit en el foc i han centrat els esforços en la zona de Terrades i Darnius i en la de Boadella. "La perspectiva és que l'incendi entri en fase de control al llarg d'aquest dimarts, i això que la nit ha estat complicada", ha assegurat aquest matí el conseller d'Interior, Felip Puig, des de Figueres. Puig ha destacat les bones condicions meteorològiques –menys temperatura, més humitat i, sobretot, menys vent– i, malgrat mantenir la prudència, ha assegurat que el perímetre del foc no ha augmentat durant les últimes hores. El conseller ha indicat que hi ha tres punts sensibles: l'entorn de Boadella, la zona nord al voltant del seu embassament (Darnius i Agullana, concretament) i l'entorn de Cantallops, Santa Llúcia i el Pertús. "El moment crític serà al migdia", ha avançat.

Puig ha obert la porta a la "col·laboració ciutadania" per enxampar els culpables de l'origen del foc, que es va generar arran de la burilla d'un cigarret. En aquest sentit, ha reclamat que es facin fotos d'aquells qui llancin burilles per la finestra del cotxe.

El foc ha afectat 17 municipis (la Jonquera, Agullana, Darnius, Boadella i les Escaules, Terrades, Llers, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Cantallops, Capmany, Sant Climent Sescebes, Masarac, Cabanes, Biure i Pont de Molins). D'aquesta superfície, la majoria correspon a arbrat (51%), conreu (22%) i matollar (19%). No totes les parts estan cremades, ja que queden unes 3.000 hectàrees de conreus.

Aquest vespre de dilluns només quedaven 60 usuaris amb problemes de subministrament elèctric i s'han instal·lat 14 grups electrògens provisionals. També s'ha donat l'aprovació als tècnics d'Adif i Renfe perquè facin les comprovacions tècniques necessàries a la línia de l'AVE a l'espera que pugui funcionar en breu, quan se'n garanteixi l'operabilitat.

El balanç de morts ha augmentat a quatre després que un dels ferits, que tenia el 80% del cos cremat, morís aquest dilluns al matí. Hi ha 8 persones ingressades, 4 a l'Hospital de la Vall d'Hebron i 4 més a l'Hospital Trueta. A més, hi ha 5 ferits lleus a causa d'un accident a l'AP-7, a la Jonquera, que no ha tingut res a veure amb el foc i que ja han estat donats d'alta.

Una burilla llançada imprudentment en un marge prop de la frontera entre el Pertús i la Jonquera podria haver estat l'origen de l'incendi.

Confinament i desallotjament

Es manté l'ordre de confinament lleu per als veïns de 6 municipis: Darnius, Terrades, la Vajol, Cantallops, Albanyà i Sant Llorenç de la Muga.

Afectacions viàries

A primera hora del matí d'aquest dimarts hi ha 4 carreteres tallades: la GI-500 a Agullana, la GI-502 a Darnius i la GI-504 i la GI-510 a Terrades.

4 ferits hospitalitzats

Dos dels sis ferits que continuaven hospitalitzats han estat donats d'alta aquest matí de dimarts. Continuen en estat crític una dona de 42 anys i un nen de 9 al Trueta de Girona. Els altres dos ferits estan a la Vall d'Hebron de Barcelona.

stats