Societat 09/01/2015

L'increment de la pressió atmosfèrica pot dificultar la dispersió de la contaminació aquest dissabte

El secretari general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha subratllat que "la situació no és extrema" i que "no comportarà mesures més radicals"

Acn
3 min
Un panell lluminós indica que es modula la velocitat 'per raons ambientals', a la B-23 a l'altura de Sant Joan Despí / ACN

BarcelonaLa pressió atmosfèrica incrementarà de cara a aquest dissabte i dificultarà la dispersió de la contaminació. Així ho ha previst el secretari general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, aquest divendres. A més, ha detallat que la situació anticiclònica "ha produït un tap que impedeix la circulació normal d'aire" però ha subratllat que "la situació no és extrema" i que "no comportarà mesures més radicals".

En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s'ha mostrat optimista i creu que, dilluns, la situació ja serà millor. Tot i així, el Meteocat preveu l'entrada d'un altre anticicló la setmana que ve, cosa que podria obligar a mantenir el protocol de contaminació atmosfèrica. Segons ell, la situació seria més preocupant si no fos divendres, però espera que el cap de setmana, amb la reducció del trànsit, ajudi a baixar els nivells de contaminació. En tot cas, ha dit que aplicaran totes les mesures que la Generalitat indiqui.

Trias ha descartat prendre mesures més dràstiques o estructurals i ha assegurat que moltes de les actuacions que ja fa l'Ajuntament van dirigides a potenciar el transport públic i a disminuir el transport privat, com la creació de la xarxa ortogonal d'autobusos, o l'ampliació de voreres i reducció de carrils a la Diagonal, el passeig Sant Joan o el carrer Balmes, entre altres. Malgrat això, admet que una aposta de futur, a 15 o 20 anys vista, perquè la situació millori, és la implantació massiva del vehicle elèctric. Igualment, ha anunciat que aviat podria explicar que en els últims dos anys ha baixat la contaminació a la ciutat.

Tot i que les últimes actualitzacions dels models meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que diumenge ens afectarà un front, "de cara a la setmana que ve tornarà a entrar un altre anticicló molt potent que, segurament, farà que es mantingui el protocol per contaminació atmosfèrica" que ha activat el departament de Territori i Sostenibilitat. En aquest sentit, Aleix Andrés, tècnic de predicció del Meteocat, ha detallat que es preveu que aquest cap de setmana la pressió atmosfèrica serà molt elevada, d'uns 1.040 hectopascals, "cosa que dificultarà la dispersió dels òxids de nitrogen".

Límit de velocitat de 90 km/h

Entre altres mesures, l'activació del protocol de contaminació atmosfèrica ha comportat la reducció de la velocitat màxima a 90 km/h en algunes vies d'accés a la ciutat de Barcelona. Aleix Andrés ha explicat en declaracions a l'ACN que "les situacions anticiclòniques no afavoreixen la renovació de l'aire i concentren els contaminants prop de la superfície", cosa que dificulta la dispersió dels òxids de nitrogen. Si no hi ha canvis de temps, l'aire es mou poc i la contaminació generada per la indústria i el trànsit de vehicles no es dispersa i s'acumula molt a prop d'on s'ha generat. Aquest és el motiu que explica que, en les situacions de domini anticiclònic o d'altres pressions, s'intenti minimitzar la generació de contaminants.

La situació meteorològica d'aquests dies "no és estranya" segons Aleix Andrés, perquè "entre el desembre i el gener és quan habitualment ens visiten els anticiclons més persistents i potents de l'any", que provoquen setmanes sense cap canvi de temps i que la boira s'estanqui en alguns punts, especialment a les comarques de l'interior.

Per altra banda, hi ha un altre fenomen associat als anticiclons d'hivern que afavoreix encara més aquesta acumulació de pol·lució en l'aire: la inversió tèrmica. En els dies d'anticicló persistent, "s'estabilitza l'atmosfera, cosa que no permet que l'aire pugi i que es barregi" i els "contaminants es concentren cada vegada més en aquesta capa inferior", ha alertat el tècnic de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya.

stats