Societat 17/04/2012

Llanos de Luna prohibeix al Síndic de Greuges que entri al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca

Rafael Ribó portarà el cas al Parlament, al Govern, a l'executiu espanyol i a les Nacions Unides

Ara
2 min
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó (al centre), amb el seu equip a les portes del CIE de Zona Franca.

BarcelonaLa delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, ha vetat aquest matí l'entrada del síndic de greuges, Rafael Ribó, al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Ribó ha estat rebut pel director del centre i el comissari d'Estrangeria, que li han comunicat que tenien ordre de no deixar-lo passar.

En declaracions als mitjans a les portes del CIE, Ribó ha explicat que aquest dilluns va comunicar a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, i al ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, la seva intenció de visitar les instal·lacions. Segons Ribó, la resposta de Llanos de Luna va ser que "ja hi ha altres organismes que l'han visitat", com el defensor del poble i un jutge, i han fet les "tasques de supervisió".

Ribó ha arribat al centre acompanyat del seu adjunt, Jordi Sánchez, i els integrants de l'Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura, l'exfiscal José Maria Mena, el professor de dret Jaume Serra i l'assessora Mar Torrecillas. Un cop comunicada de l'ordre que els impedia visitar les instal·lacions, Ribó ha titllat la postura "d'impròpia" d'un sistema democràtic.

Portarà el cas fora de Catalunya

El síndic ha assegurat que ha vingut a visitar el CIE perquè la llei del Síndic li dóna competències per fer-ho, i encara més tenint en compte que ha rebut queixes de la situació en què es troben els immigrants internats, intensificades després de la mort d'un intern aquest gener.

Per aquest motiu, ha anunciat que portarà el cas davant el Parlament la propera setmana. També farà arribar una queixa al Govern, a l'executiu espanyol i a l'Oficina de les Nacions Unides a Ginebra, on participa com a representant dels síndics de greuges d'Europa.

A més, Ribó ha subratllat que el Síndic de Greuges del País Valencià, José Cholbi, sí que va poder visitar el CIE d'allà i que, segones les informacions de què disposa, també s'ha autoritzat l'entrada al de la Zona Franca al cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

El síndic no ha pogut entrar mai en aquest centre, tot i les reiterades peticions que ha fet per aconseguir-ho. És una qüestió que ha denunciat reiteradament també en les presentacions dels informes anuals.

stats