La llei trans arriba al Congrés amb totes les mirades pendents del vot del PSOE

Els socialistes facilitaran l’admissió a tràmit de l'esborrany, però amb la incògnita de si s’abstindran o si votaran a favor a l'últim moment

Antònia Crespí
3 min
El passat 17 de març es va registrar la proposta de la mà d'ERC, Junts, la CUP, Compromís i Més País

La proposta de llei trans registrada per ERC, Junts, la CUP, Compromís i Més País es debatrà finalment aquest dimarts al Congrés de Diputats, i ho farà amb un PSOE disposat a facilitar-ne l'admissió a tràmit, tal com ha avançat Público i confirmen a l'ARA des de la Plataforma Trans (implicada en la redacció del text). Els socialistes tenen la voluntat d'aplanar el camí quan aquest dimarts es presenti l'esborrany a la cambra baixa. Ara bé, perquè el text tiri endavant serà necessari que la predisposició del PSOE es tradueixi en un vot favorable en cas que el PP i Vox hi votin en contra, ja que sumen 141. Si no fos així, no n'hi hauria prou amb una abstenció socialista, tot i que en les últimes hores s'està perfilant com la decisió final del grup. Un interrogant que deixa en mans socialistes la clau de la tramitació d'una llei calcada a la impulsada pels seus socis de govern des del ministeri d'Igualtat i que han bloquejat reiterades vegades.

El mes de març passat, ERC, Junts, la CUP, Compromís i Més País van registrar un esborrany pràcticament idèntic al text d'Igualtat, ja que estava enquistat per les constants discrepàncies dels socialistes. La proposta de llei impulsada des d'Unides Podem per reconèixer el dret a l'autodeterminació de gènere només havia pogut arribar al consell de ministres, després que veus dins del PSOE, com ara la mateixa vicepresidenta Carmen Calvo, haguessin mostrat els seus recels sobre les "garanties jurídiques" de la norma. En canvi, ara el PSOE sí que es mostra favorable a fer que es pugui tirar endavant la tramitació de la llei paral·lela a la impulsada des del govern de coalició. La presidenta de la Plataforma Trans, Mar Cambrollé, es mostra convençuda que això es traduirà en un vot favorable, "perquè així és com es pot garantir la facilitació de la seva tramitació". Però, malgrat això, cal veure quin serà el pronunciament final que faran a l'hemicicle i si només quedarà en un simple gest de cara a la galeria.

Més enllà del suport dels grups parlamentaris que van presentar l'esborrany, també es compta amb el vot a favor del PNB, Bildu, el Bloc Nacionalista Gallec, Coalició Canària i Ciutadans. En el cas de Vox i el PP, s'espera que el vot sigui contrari, tot i que, pel que fa als populars, hi ha certs dubtes sobre la possibilitat que no sigui així.

La llei trans ha sigut la caixa dels trons entre els socis del govern de coalició a Espanya. L'objectiu principal de la norma és reconèixer el dret a l'autodeterminació de gènere i permetre el canvi registral de sexe sense la necessitat d'un informe mèdic o psicològic que acrediti la disfòria de gènere. Una qüestió que ha topat amb veus crítiques des de dins del PSOE, amb Calvo com la seva cara visible, qui va arribar a assegurar que la norma posava "en perill" la identitat de la resta de ciutadans. Una afirmació que des de dins de les files socialistes va ser contestada per l'ara exdiputada de l'Assemblea de Madrid Carla Antonelli.

El text que avui arriba al Congrés amplia la norma presentada per Igualtat. Es modifiquen els títols que afecten les persones migrants, les no binàries i les que poden gestar i s'afegeix un capítol que no existia a l'original, que és el de reparació. Aquest últim pretén dotar d'un subsidi les persones de més de 65 anys que puguin acreditar que van ser víctimes de la persecució de la dictadura franquista i les seves conseqüències laborals i econòmiques. Per exemple, que moltes persones trans hagin hagut de treballar en negre o prostituint-se i que ara no tinguin cap mena d'ajuda.

Els migrants trans podran sol·licitar el canvi registral igual que la resta de persones sense necessitat d'acreditar que al seu país d'origen estaven en perill per la seva condició, i s'afegeix la tercera casella per a les persones no binàries. També s'inclou a l'apartat de les persones gestants que també podran recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs, ja que al text només s'explicitava l'accés a la reproducció assistida.

stats