Societat 29/10/2020

La vacuna de la tuberculosi de Can Ruti s’assajarà en humans per prevenir el covid-19

L'Argentina provarà la primera vacuna desenvolupada a l'Estat que pot combatre la pandèmia

Toni Pou
3 min
Professionals de l'hospital Germans Trias i Pujol

BarcelonaLa primera vacuna desenvolupada a l'Estat que s'assajarà en persones per prevenir el covid-19 es va començar a dissenyar fa vint anys. Es tracta d'una vacuna que tenia l'objectiu inicial "d'escurçar el tractament en pacients infectats de tuberculosi", explica Pere Joan Cardona, l'investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti) que la va crear. Com que al llarg dels anys s'ha vist que, en general, les vacunes contra la tuberculosi han reduït la incidència de malalties respiratòries, els científics pensen que aquesta vacuna es podria utilitzar com a protecció davant del covid-19.

La vacuna dissenyada i produïda inicialment per Cardona –els primers lots els va fer ell mateix al laboratori de l'hospital– no indueix la formació d'anticossos específics contra el nou coronavirus, sinó que utilitza un mecanisme diferent, que es coneix com a immunitat entrenada. "Es tracta d'un mecanisme sobre el qual hi ha hagut molt d'escepticisme però del qual ja hi havia evidències en insectes des de fa anys", explica l'investigador. Aquesta vacuna està constituïda per fragments del bacteri de la tuberculosi enriquits amb trossos de la paret del mateix microbi, que se sap que contribueixen a estimular la immunitat. Aquestes substàncies produeixen una sèrie de canvis en la regulació de l'ADN d'algunes de les cèl·lules del sistema immunitari, que fan que responguin molt ràpidament a qualsevol infecció i redueixin en poc temps la concentració de virus o bacteris invasors. Aquesta capacitat de potenciar la primera resposta del cos davant d'infeccions és la que els investigadors volen utilitzar contra el coronavirus.

Per poder-ho fer amb seguretat i garanties d'eficàcia, no hi ha més remei que engegar els assajos clínics corresponents. Tot i que ja hi ha alguns estudis poblacionals que suggereixen que les vacunes de la tuberculosi protegeixen del covid-19, calen estudis més específics per demostrar-ho, alguns dels quals ja estan en marxa. L'assaig clínic per estudiar la utilitat de la vacuna de Can Ruti que acaba de rebre llum verda es farà a l'Argentina i està previst que hi participin 350 persones al llarg de nou mesos. "A més, estem treballant per fer altres assajos a Itàlia, Espanya i Mèxic, que sumarien un total de 1.500 persones", explica Luis Ruiz, director de Ruti Immune, l'empresa creada per assajar, produir i comercialitzar la vacuna. "L'objectiu principal de l'assaig és demostrar que la vacuna genera immunitat entrenada en humans", afegeix.

Després d'aquests assajos, s'hauria de comprovar amb estudis amb més participació que la vacuna protegeix de contraure covid-19. A part d'això, al món hi ha una vintena d'assajos per comprovar la protecció que atorguen les vacunes de la tuberculosi enfront del covid-19. Els resultats d'aquests estudis s'esperen aviat. Si es confirma la protecció, seria una molt bona notícia per a la vacuna de Can Ruti, ja que garantiria que el mecanisme de la immunitat entrenada és útil per lluitar contra la pandèmia. D'altra banda, Ruti Immune, que compta amb la participació d'Archivel Farma, espera augmentar al llarg del 2021 la capacitat de producció de dosis de dos a vint milions anuals.

Un avantatge que ja s'ha comprovat de la vacuna de Can Ruti és que és més segura que la majoria de les altres vacunes de la tuberculosi. Com que està feta a partir de fragments del bacteri i no de bacteris sencers inactivats o atenuats, produeix menys efectes secundaris. A diferència de la resta, això fa que es pugui administrar a persones que tenen el sistema immunitari afeblit per malalties com el VIH o el càncer. Un dels altres aspectes interessants d'aquesta vacuna i, en general, de les vacunes de la tuberculosi, és que indueixen una immunitat que serveix per lluitar contra un ventall molt ampli de malalties. En aquest sentit, "no només pot servir per al covid-19, sinó que si mai torna a haver-hi un desastre com aquest, que sembla que passarà periòdicament, també es podrà utilitzar", explica Cardona. "Fins i tot pot ser útil per a epidèmies de grip", afegeix.

stats