Abusos sexuals

Llum verda perquè l'Església indemnitzi les víctimes de pederàstia

El pla de reparació no serà d'obligat compliment, però la Conferència Episcopal es compromet a pagar pels ordes i les diòcesis que no vulguin fer-ho

3 min
L'asamblea plenària extraordinària de l'Església espanyola a Madrid

BarcelonaL'Església espanyola ha aprovat aquest dimarts un pla integral, que inclou indemnitzacions econòmiques, per reparar les víctimes de violència sexual. Un pla que s'aplicarà quan la via judicial ja estigui tancada perquè el delicte ja ha prescrit o perquè l'agressor ha mort. L'encarregada d'avaluar cada denúncia serà una comissió assessora formada per 10 integrants que analitzarà els danys causats a la víctima per trobar la millor manera de reparar-los. A aquesta comissió, de la qual encara no s'han fet públics els noms, s'hi podria sumar un representant de les víctimes o de les associacions que les acompanyen. El president de la Conferència Episcopal (CEE), Luis Argüello, ha deixat caure que segurament tots els membres que la integrin, la majoria juristes i experts medicoforenses, estaran vinculats d'alguna manera a l'Església espanyola.

Argüello ha volgut remarcar que la majoria de les situacions d'abusos que es denuncien actualment són anteriors als anys 90 i, per tant, tenen la via penal tancada. Així, segons Argüello, l'Església assumeix la seva responsabilitat, i fins i tot va més enllà de les solucions que aporta la via judicial. Els casos en els quals l'agressor sigui una persona laica però vinculada a una entitat religiosa, també s'hi inclouran. No obstant això, el pla aprovat a Madrid de manera gairebé unànime pels bisbes –n'hi havia 67 dels 79 amb dret a vot– no és d'obligat compliment per part de les diferents congregacions o bisbats. "No signem un decret que obligui totes les diòcesis, les 400 congregacions religioses, sinó que ens dotem d'uns criteris de comunió", ha argumentat. Tanmateix, Argüello ha garantit que, tot i que es doni el cas que un bisbe no vulgui reparar una víctima, hi haurà una "porta més gran", el conjunt de l'Església, que, si s’acrediten els abusos, assumiria aquesta responsabilitat.

La reparació, segons el text aprovat, ha de ser integral i respondre a les necessitats de cada persona: pot ser pastoral i espiritual; mèdica, terapèutica, psicològica i social; i legal, jurídica i econòmica. Segons l'escrit, els victimaris són els principals responsables de la reparació, però quan l'agressor no pugui fer-hi front, l'Església té la responsabilitat moral d'assumir el cas subsidiàriament. La reparació econòmica pot ser en forma d'indemnització a partir d'una sentència, i també pagant uns diners un cop que l'Església reconegui i assumeixi voluntàriament els fets. La comissió que avaluarà les denúncies, conjuntament amb la Vicesecretaria per als Afers Econòmics de la CEE, tindrà en compte els barems proposats per la llei civil i els criteris d'altres conferències episcopals de l'entorn a l'hora de fixar les indemnitzacions.

Topada amb el govern central

Argüello, que ha comparegut al costat de Jesús Díaz Sariego, president de la Conferència Espanyola de Religiosos, ha llençat un missatge al govern de Pedro Sánchez: "La Conferència Episcopal, l'Església, té les seves regles de funcionament, per a les quals demanem respecte a la societat i també a les administracions públiques". El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va criticar dilluns el pla dels bisbes perquè no comptava amb la participació de les víctimes. "No ho hem aprovat per respondre al govern, sinó per respondre a les víctimes. Com sap el ministre de la Presidència, estem disposats a col·laborar des del respecte", ha dit el president de la CEE, que ha deixat clar que assumeixen aquest pla com una "obligació moral" i que, efectivament, tal com va criticar Bolaños, ho fan de manera "unilateral" perquè és una iniciativa pròpia a la qual no els obliga ningú.

Aquest dimarts, la portaveu del govern socialista, Pilar Alegría, ha tornat a carregar contra la decisió de la CEE. "No compartim un sistema de compensació que no és vinculant", ha dit Alegría després del consell de ministres. L'executiu, d'acord amb les directrius del Defensor del Poble, defensa que ha de ser l'Estat, a través d'una comissió independent, qui estudiï cada denúncia i fixi les quantitats de la indemnització.

En la seva intervenció després de l'assemblea plenària extraordinària –la cinquena de la història de la CEE–, Argüello també s'ha reservat un dard per a les associacions de víctimes. "Hi ha moltes víctimes que no estan associades", ha deixat caure per minimitzar la representativitat de les entitats, molt crítiques amb la manera de fer de la cúpula eclesiàstica.

stats