Societat 22/12/2020

La grossa de Nadal cau a Reus per segon any seguit

Una bona part dels 240 milions d'euros van a parar als treballadors d'una fàbrica de Riudecols

Laia Vicens / Maria Ortega / Pau Esparch / Elena Freixa
5 min
La Grossa de Nadal, el 72.897, deixa 240 milions d'euros a Reus

BarcelonaPer segon any consecutiu la grossa de Nadal ha caigut a Reus. Si l'any passat el Centre Aragonès El Cachirulo de Reus va repartir 320 milions d'euros del primer premi, aquest 2020 el 72.897 ha regat la capital del Baix Camp amb 240 milions. A l'administració de la plaça la Pastoreta n'han venut 60 sèries i alguns d'aquests dècims, cadascun valorat en 400.000 euros, s'han distribuït a través d'una òptica situada prop de l'administració. El propietari de l'establiment, Òscar Bausà, ha explicat que la majoria han anat a parar als treballadors d'Indústries Teixidó, a Riudecols. La grossa de Nadal també ha portat la sort a Punta Umbría (Huelva), on han caigut també 240 milions d'euros, i a Granada, entre més localitats espanyoles. A Tarragona, al barri de Bonavista, se n'ha venut un dècim.

El segon premi, el 6.095, ha portat bona sort a Catalunya. L'administració del centre comercial Màgic, a Badalona, ha repartit 2,5 milions després de vendre dues sèries, uns diners que haurien pogut arribar als 18,7 milions perquè l'establiment va retornar 13 sèries sense vendre. El mateix número ha fet fortuna a Palau-solità i Plegamans, on una administració tenia fins a 12 sèries. Segons la Sílvia, una treballadora de l'administració, n'han venut 100 números, cadascun premiat amb 125.000 euros, així que els més de 12 milions d'euros es quedaran al poble, i en particular, entre les clientes d'una perruqueria que n'havia fet participacions. D'altres arribaran fins al municipi d'Agost (Alacant), després d'un intercanvi de números amb una administració d'aquesta localitat. El 6.095 també ha somrigut els veïns de Lleida, Vallirana i Barcelona, on se n'ha venut una sèrie.

En total, el sorteig de la grossa de Nadal ha deixat més de 285 milions d'euros en premis a tot Catalunya.

Una administració de Ripoll també repeteix

El tercer premi, el 52.472, valorat en 50.000 euros per a cada dècim, ha caigut majoritàriament a Barbate (Cadis), tot i que també ha plogut en part sobre Catalunya. Se n'han venut 15 sèries, és a dir, 7,5 milions a l'administració El Trébol de Ripoll, la mateixa que l'any passat ja va repartir el tercer premi. També se n'ha venut una sèrie a Anglès, Santa Margarida de Montbui, Terrassa i Sant Boi de Llobregat.

Un dels quarts, el 75.981, s'ha venut en unes quantes localitats espanyoles, com San Pedro del Pinatar (Múrcia) i Cambados (Pontevedra). Un altre, el 38.341, ha caigut a Vigo i en moltes localitats del País Valencià, com Meliana, Faura i Almàssera.

Els cinquens premis esquitxen Catalunya

El sorteig ha començat molt animat perquè no havien passat ni cinc minuts quan s'ha anunciat un primer número premiat, el 86.986, un cinquè valorat en 60.000 euros cada sèrie (i 6.000 cada dècim). L'administració 28 de l'Hospitalet de Llobregat n'ha repartit 1,5 milions d'euros. El propietari de l'establiment ha explicat que 5 sèries les havia venut per finestreta i les altres 20 al bar Nou Somni de Cornellà de Llobregat. Molts clients del bar n'havien anat comprant algunes participacions, com els treballadors del Grupo Valle, que cada dia hi esmorzaven o hi dinaven. L'Anabel, una de les treballadores, ha explicat que el premi deu estar molt repartit perquè qui més qui menys n'havia comprat o compartit algun dècim. "Estem molt feliços, som 74 persones treballant a l'empresa i estarà molt repartit", ha celebrat després "d'un any difícil".

El 86.986, un 5è premi, reparteix 1,5 milions a l'Hospitalet de Llobregat i Cornellà

Un altre dels afortunats és l'Arnau, que s'ha comprat un pis fa poc al barri i va comprar el dècim un dia que va anar a esmorzar al bar quan feia les reformes. Ha dit que està feliç per un premi "que no s'esperava" i ha explicat que els 6.000 euros els invertirà en el nou habitatge. A més, tres dècims d'aquest mateix número, el 86.986, s'han venut a l'estanc de Girona que hi ha al costat del restaurant dels pares dels germans Roca, propietaris d'El Celler de Can Roca. El responsable de l'administració ha explicat a Efe que les tres butlletes s'havien servit a través de la màquina expenedora automàtica.

El Ferran i l'Arnau, pare i fill, compartien un dècim d'un cinquè premi, venut al bar Nou Somni de Cornellà

Tres minuts després s'ha cantat un altre cinquè, el 37.023, del qual s'ha venut una sèrie a la Llagosta i una altra a Viella, però ha caigut majoritàriament a Madrid i Jaca. El 19.371 ha deixat un bon pessic a Saragossa i Madrid, i una sèrie s'ha venut a Palamós, mentre que el 49.760 ha caigut íntegrament a Alcanyís (Terol). Dues hores després que comencés el sorteig només havien sortit cinquens premis, com el 55.483, que s'ha venut majoritàriament a Berriz (Biscaia).

El 28.674 també ha tocat parcialment a Catalunya: la Bruixa d'Or de Sort n'ha venut 30 sèries, i una administració del carrer de Sants de Barcelona, 10 més. "Hem venut 100 dècims, 90 per finestreta i 10 a abonats", ha explicat a Europa Press el titular de l'administració, que repartirà 6.000 euros per dècim als seus clients. El 43.831 també ha premiat alguns catalans: se n'ha venut una sèrie al barri de Navas de Barcelona i una altra a Salt. I l'últim que ha sortit, el 31.617, ha tocat bàsicament a Madrid i a Dos Hermanas, però Valls n'ha esgarrapat 17 sèries.

Els catalans hem invertit en total 340,3 milions d'euros, un 7,66% menys que l'any passat, cosa que equival a 44,34 euros per cada habitant de Catalunya.

Mesures extra anticovid

El sorteig d'aquest any ha sigut força atípic per les limitacions que imposa el covid-19: sense públic i amb presència de mitjans reduïda en un 50%. Tampoc s'han fet entrevistes als nens del col·legi de San Ildefonso, que s'han anat posant i traient la mascareta per cantar els números a l'escenari.

Tots els presents s'havien fet un test d'antígens previ i han mantingut la distància de seguretat de dos metres establerta per la pandèmia. A més, els bombos de les boles estaven més separats del que és habitual i s'ha col·locat una mampara entre els professionals del sorteig. A la taula presidencial hi ha hagut una persona menys, quatre.

Els premis superiors a 40.000 euros pagaran impostos

Tots els premis organitzats per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE) –inclòs el sorteig especial de Nadal que se celebra avui– que superin els 40.000 euros estan subjectes al pagament d'un gravamen especial. Aquest impost s'aplicarà en forma de retenció, és a dir, que la mateixa SELAE restarà del premi el gravamen corresponent en el moment del pagament, de manera que els guanyadors no hauran de fer cap tràmit addicional.

D'acord amb la normativa actual, estan exempts del gravamen especial de loteries tots els premis inferiors a 40.000 euros, mentre que els que superen aquest import, a més d'identificar el guanyador, han de tributar amb un tipus del 20% la part que excedeix aquesta xifra. Per exemple, si es guanya el primer premi de la Loteria de Nadal, dotat amb 400.000 euros, en queden exempts els primers 40.000 euros i es tributa pels 360.000 restants, de manera que Hisenda es queda amb 72.000 euros i el guanyador, amb 328.000 euros.

stats