"Espiral de violència" al macrobotelló de Barcelona: 40.000 assistents, 43 ferits i 22 detinguts

L'Ajuntament demana ara als Mossos un reforç preventiu a la plaça Espanya per evitar una nova nit d'aldarulls

4 min
Vidres trencats a la Fira de Barcelona

BarcelonaUn tros de marquesina d'autobús caigut a les fonts de l'avinguda de Maria Cristina. Vidres trencats a tot el Palau de Congressos i, tot i això, el punt de vacunació massiva mantenint l'activitat. Matrícules de cotxe trencades entre els vidres. Aquests són només alguns dels rastres del descontrol d'un macrobotelló a la plaça Espanya de Barcelona i els seus entorns que, aquesta nit, la segona de la Mercè, ha aglutinat fins a 40.000 persones. Un salt d'escala respecte a les 15.000 de la primera nit. I un salt d'escala, també, pel que fa als aldarulls. La concentració s'ha saldat amb 22 detencions i 43 ferits, tres dels quals de gravetat i tretze amb lesions d'arma blanca. Hi ha hagut destrosses i pillatges en comerços del carrer Creu Coberta.

Aquest és el balanç que ha fet a primera hora l'Ajuntament de Barcelona, que ha insistit en el canvi de to del que es va viure la primera nit respecte al caos i al "vandalisme" de l'última matinada: el govern de Colau entén que el que s'ha viscut aquesta matinada ja no és un problema d'ocupació festiva de l'espai públic per beure i fer festa, sinó que ja porta l'etiqueta de problema "greu" d'ordre públic –una "espiral de violència", en paraules del tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle– i ara pica a la porta del departament d'Interior per demanar que reforci el dispositiu previst per a aquesta nit a l'escenari del macrobotelló.

El disseny de l'operatiu de seguretat conjunt de la Urbana i dels Mossos depèn en aquest cas de l'Ajuntament, que és qui decideix com ordena l'espai públic durant els actes de les festes de la capital catalana i quants efectius hi destina, tot i que després és cada cos qui dona les ordres concretes de com desenvolupar l'operatiu als seus respectius agents. Malgrat tot, Colau ha demanat un "reforç preventiu, que no s'esperi a veure què passa", ha exposat l'alcaldessa en una compareixença des de l'avinguda Maria Cristina.

Fins ara, l'Ajuntament havia liderat el dispositiu de seguretat associat a les Festes de la Mercè i als possibles botellons i havia anunciat tancaments preventius, amb reforç dels antidisturbis dels Mossos dels tretze escenaris que es preveien més conflictius, i actuacions preventives per evitar les concentracions de gent bevent al carrer. La primera nit en què hi va haver la gran aglomeració sota les torres venecianes no hi va haver actuació preventiva a la plaça Espanya, que no era un dels espais reforçats, i ningú no va intentar tampoc desallotjar els concentrats, perquè, segons va exposar el govern municipal a posteriori, hauria complicat més la situació, però el consistori tenia clar que la convocatòria es repetiria. "Era previsible, però no evitable", ha defensat Batlle. I es va repetir. I ahir sí que hi va haver incidents i el volum d'assistents es va més que doblar.

Colau ja s'ha posat en contacte aquest matí amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per demanar un dispositiu "diferent", tenint en compte que ara s'han "travessat línies vermelles". Els Mossos confirmen que es treballa per reforçar el dispositiu d'aquesta nit, però algunes veus del cos no amaguen el seu descontentament amb els dispositius previstos fins ara per l'Ajuntament. Segons el relat dels fets que ha fet aquest matí el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, el "detonant" que va intensificar la violència dels assistents a la festa va ser quan, passades les dues de la matinada, agents de la Guàrdia Urbana van acompanyar efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per atendre un apunyalat dins de la plaça. Va ser llavors quan va començar el llançament d'objectes, quan es van cremar dos vehicles de la Guàrdia Urbana no logotipats i quan es van destrossar els vidres del Palau de Congressos, tant al costat de l'avinguda Maria Cristina com al de Rius i Taulet. També es van cremar motos i alguns dels xiprers de la plaça.

La gran festa va tenir una ramificació, en forma de botelló, al Parc de Joan Miró, a l'Esquerra de l'Eixample, i va viure focus de conflicte fins més enllà de les vuit del matí. Batlle ha defensat, però, que el dispositiu d'ahir a la nit, tot i que no va evitar els disturbis, sí que va permetre contenir els concentrats perquè els aldarulls no arribessin a barris veïns com el Poble-sec, Hostafrancs o l'Eixample, tot i que comerciants com els del carrer Creu Coberta han denunciat que van patir destrosses.

Desvinculat de la Mercè

El responsable de Seguretat del consistori ha informat que, per ara, no consta que hi hagués cap agressió sexual a la plaça, tot i que no ha descartat que se'n pugui tenir notícia durant el dia d'avui. Ha assegurat que l'incivisme que s'ha vist aquesta matinada a la plaça Espanya no es pot comparar amb res que hagi viscut la ciutat últimament. El que no es planteja l'Ajuntament és suspendre la programació de la Mercè, que desvincula per complet dels incidents al carrer. "El que ha passat no té res a veure amb la Mercè, aquí no hi ha cap escenari", ha defensat Colau.

La programació oficial va aplegar ahir unes 105.000 persones i, segons ha apuntat el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Marti, no es va detectar efecte crida entre els escenaris oficials de la festa, tampoc des dels escenaris més pròxims a la plaça Espanya, que són els que se situen a la muntanya de Montjuïc. Com ja va fer ahir, i atenent a les flexibilitzacions d'aforament aprovades pel Procicat, l'Ajuntament ha posat avui a disposició de la ciutadania 4.000 entrades més per poder assistir a la programació de la Mercè i demà està previst fer el mateix.

stats